Hlavní obsah

Trošku jste mě zvedl ze židle, řekl Zemanovi starosta Babic

Právo, Aleš Fuksa
Luhačovice

Prezidentského faux pas se v závěru své třídenní návštěvy Zlínského kraje dopustil Miloš Zeman. Stalo se tak na setkání se třemi stovkami starostů obcí a měst východní Moravy v Luhačovicích. Během středeční debaty se starosty si v sálu neodpustil poznámku směřovanou na bývalého českého premiéra Stanislava Grosse.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Prezident Miloš Zeman obklopen politiky Zlínského kraje

Článek

„Pokud se v parlamentu vyskytnou lidé, kteří obrazně řečeno slezou z lokomotivy a pak už z toho parlamentu nevylezou a nemají žádné zkušenosti s řízením velkého celku, ať už je to podnik, nebo obec, tak velmi často nadělají více škody než užitku. A jediný způsob, jak je z parlamentu vytlačit, je dosadit do něj úspěšné komunální a regionální politiky,“ uvedl na setkání se starosty prezident.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Džbán na pivo a sadu další tradiční tupeské keramiky věnoval za starosty prezidentovi hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jeho slova se však dotkla jednoho ze starostů. „Trošku jste mě zvedl ze židle, pane prezidente. Protože já z té lokomotivy před šestnácti lety opravdu slezl,“ vyčetl mu starosta Babic na Slovácku Miloslav Maňásek (KSČM), který nyní ve funkci starosty končí čtvrté volební období.

„Já jsem myslel, že tady v sále každý ví, koho myslím tím, kdo slezl z lokomotivy,“ rozesmál tři stovky starostů prezident narážkou na minulost někdejšího českého premiéra za ČSSD Stanislava Grosse, který v současnosti podle médií čelí vážné nemoci.

Nesnáší techno a heavy metal 

Prezident během setkání starostů odpovídal na vážné i odlehčené otázky. Starostka Hostišové na Zlínsku Marta Smolková se jej mimo jiné ptala na hudbu, kterou poslouchá na cestách či doma.

„Nerozlišuji mezi vážnou a populární hudbou. Ale nemám rád techno a heavy metal. Dechovku snáším, ale jen snáším. Z populární hudby mám dvě oblíbené skupiny, a to ABBA a Beatles. A z vážné hudby, kterou poslouchám, je to například Otevírání studánek od Bohuslava Martinů,“ prozradil Miloš Zeman.

Starosty se snažil nabádat, aby zastupitelé po volbách zvolili do čela obcí ty kandidáty, kteří ve vítězné straně či hnutí získají od občanů nejvíce preferenčních hlasů. „Tato volba pak bude daleko demokratičtější a bude vyjadřovat volbu občanů. Byl jsem vždy zastáncem přímé volby starostů,“ poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám