Hlavní obsah

Káva, jablka i koblihy. Politici chystají voličům snídani

Novinky, Václav Lang

Jako vždy před volbami jsou politici i letos vidět v ulicích víc, než je tomu kdykoli jindy během roku. Specialitou tohoto podzimu je postávání v metru a rozdávání čehokoli k snědku. Strany se předhánějí, která z nich přichystá občanům spěchajícím do práce lepší snídani.

Andrej Babiš rozdával koblihy v metruVideo: Novinky

 
Článek

Začal s tím loni Andrej Babiš, když překvapené Pražany ráno po cestě do práce obdarovával koblihami, případně na různých akcích točil zmrzlinu. Dnes v metru jedna strana nabízí jablka, jiná kávu, jiná koláče. Po cestě v MHD tak díky volbám není problém se nasnídat a ještě si s sebou odnést něco k svačině.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš pokračuje v rozdávání koblih v bílém sáčku s modrým nápisem ANO. „Je to určitý způsob kontaktu a oslovení lidí, protože kdybychom jim strkali nějaké politické plakáty, tak by nás asi hned poslali někam,“ glosoval Babiš pro Novinky své počínání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš zahájil volební kampaň rozdáváním koblih

Vitamíny v metru

Rozdávání koblih je prý zajímavým sociologickým vhledem do společnosti. „V parlamentních volbách byly reakce neutrální, teď je to dost vyhraněné. Cítím podporu, ale občas se najde někdo, kdo mi dá najevo, že mě nemusí,“ dodal.

Na podobné téma vsadily letos i další strany. Např. kandidát na primátora za ODS Bohuslav Svoboda chodí do metra spolu s šéfem pražské ODS Filipem Humplíkem a dalšími rozdávat jablka. „Jablko je symbolem zdraví a čistoty města. Chceme dát Pražanům jasně najevo, jakou očistou ODS v posledních letech prošla,“ vysvětlil Novinkám Humplík.

Kampaň Bohuslav SvobodaVideo: Novinky

„Ohlasy jsou zajímavé. Neslyším žádný negativní ohlas, ale k mé osobě konstatují, že jsem pro Prahu něco dělal,“ popsal své zkušenosti bývalý primátor Svoboda.

Přes cukr ke straně

Na téže struně hraje také TOP 09. Její kandidátka do doplňovacích voleb v Praze 10 Renata Sabongui ještě nedávno rozdávala v metru koláčky. Na postup do druhého kola voleb to však nestačilo, ale štafetu převzal mimo jiné kandidát na starostu Prahy 6 Ondřej Kolář, který u polepeného starého autobusu nabízí kolemjdoucím kávu.

Kampaň TOP 09Video: Novinky

Zapít sladké pečivo a ovoce kávou mohou lidé také u stánků hnutí Pro Prahu, jehož kandidáti rovněž postávají ve vestibulech metra.

„Káva má výhodu, že ji musíte namíchat, musíte se zeptat, jestli mléko nebo cukr, a přitom máte možnost lidem dvěma větami říct, proč jsme vznikli, kdo jsme. Je to určitě lepší než rozdávat něco jiného, co ten člověk sebere a jde rovnou dál,“ zhodnotila pro Novinky předsedkyně hnutí Petra Venturová výhody jejich artiklu.

Kampaň Hnutí pro PrahuVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám