Hlavní obsah

Stát zatočí s doplatky na bydlení na ubytovnách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vyplácení doplatku na bydlení v ubytovnách se zřejmě omezí. Podle vládní novely zákona o hmotné nouzi by měl být doplatek provozovatelům ubytoven vyplácen na prostor, nikoliv na počet osob žijících v jednom bytě. Výše nájemného pak má být maximálně podle částky, která je v místě obvyklá. Novelu ve středu schválila sněmovna.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Ilustrační foto

Článek

Novelu, která má zabránit přeplácení nákladů na bydlení v ubytovnách ve prospěch jejich provozovatelů, nyní dostane k projednání Senát. Pravděpodobně ji schválí vzhledem k tomu, že navrhl podobnou úpravu.

Sněmovna do předlohy zapracovala návrh předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury, který na popud moravskoslezských obcí doporučil doplatek vyplácet provozovateli ubytovny jen se souhlasem příslušné obce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pomoci by to podle Stanjury mohlo například Přerovu, který by jinak musel za 40 miliónů korun koupit jeden z místních hotelů, aby zabránil jeho vlastníkovi v přeměně na ubytovnu. Poslanci naopak odmítli návrh Adolfa Beznosky (ODS), podle něhož by maximální výše příspěvku na bydlení v ubytovnách nesměla převýšit 1000 korun na lůžko.

Hrozí pronajímání zahradních domků a chatek

Sněmovní sociální výbor doporučil ve vládní předloze zmírnit některé stavebně-technické požadavky na rekreační objekty, aby na doplatek dosáhli vlastníci těchto objektů, pokud je užívají k trvalému bydlení. Podle poslankyně TOP 09 Jitky Chalánkové to bude ale zneužíváno k pronajímání zahradních domků a chatek.

Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák namítl, že změna se bude týkat pouze lidí v hmotné nouzi, kteří už v těchto chatkách bydlí a jsou jejich vlastníky. Podle nynějšího zákona na dávky nemají nárok a navrhovaná úprava to má změnit.

Vláda chce předlohou zamezit vyplácení nepřiměřených doplatků na bydlení v nevyhovujících prostorách, uvedla ministryně sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Ubytovny budou muset dodržovat určité standardy. Zpřísnit se má posuzování hmotné nouze pro přiznání doplatku, řízení o něm se má naopak zjednodušit. Zruší se taky časové omezení pro poskytování dávky.

Počet lidí s doplatkem na bydlení a objem vyplacených peněz se v posledních letech zvyšoval. V roce 2011 bylo 24 400 příjemců, stát vydal 850 miliónů korun. Loni už bylo příjemců 65 100 a objem vyplacených peněz vzrostl na 2,8 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám