Hlavní obsah

O penězích na sociální služby budou místo státu rozhodovat kraje

Kraje asi budou mít přesně stanovený podíl z objemu peněz, který stát poskytne na sociální služby. Předpokládá to vládní novela, kterou ve středu schválila Sněmovna. Poslanci nepodpořili návrhy, podle nichž by se převod financování sociálních služeb ze státu na kraje opět odložil, ani jiný způsob rozdělování peněz regionům. Norma míří k posouzení do Senátu.

Foto: Petr Horník, Právo

Hejtmani ve Sněmovně, zleva Josef Novotný, Michal Hašek, Jiří Běhounek a Jiří Zimola (všichni ČSSD)

Článek

Na kraje přejde financování sociálních služeb podle platného zákona od ledna. Zejména pravicová opozice tvrdí, že převod není připraven. Sněmovna ale nepodpořila snahu poslance ODS Adolfa Beznosky o jednoletý odklad ani Jitky Chalánkové z TOP 09 o odklad dvouletý.

Neuspěl ani návrh její stranické kolegyně Gabriely Peckové, podle něhož by kraje dostávaly peníze podle počtu obyvatel, jak prosazuje Praha. Stejně dopadla také snaha Vladislava Vilímce (ODS), který chtěl vedle počtu obyvatel zohlednit při přidělování peněz krajům i další kritéria.

Poměry rozdělování určily kraje

Nejvíce peněz na sociální služby bude stát podle normy posílat do Moravskoslezského kraje, jeho podíl bude činit 11,99 procenta. Naopak na opačném konci pomyslného žebříčku má být Karlovarský kraj s podílem 3,4 procenta. Poměry stanovila podle dřívějšího vyjádření ministryně Michaely Marksové Tominové (ČSSD) sociální komise Asociace krajů, nikoli ministerstvo práce a sociálních věcí.

Sněmovna schválila úpravu lidovce Víta Kaňkovského, podle níž o rozdělování jednotlivých dotací poskytovatelům sociálních služeb nebudou rozhodovat krajští radní, ale zastupitelé. Nepodpořila naopak jeho a Vilímcův návrh, aby podíly krajů nestanovil zákon, ale vyhláška.

Nyní dává peníze poskytovatelům péče o postižené, seniory a další potřebné lidi ministerstvo na doporučení krajů. Kraje měly začít finance samy přidělovat už od roku 2012. Změna se ale odložila celkově o tři roky. Schválená předloha umožňuje poskytovat krajům dotace na sociální agendu. Stát taky stanoví obvyklé náklady na jednotlivé sociální služby.

Dotace v posledních letech klesaly

Dotace do sociálních služeb v posledních letech klesaly. Ministerstvo poukazovalo na to, že na financování se podílejí obce i kraje a služby by si měli platit i klienti z příspěvku na péči.

Sněmovna neschválila požadavek rady postižených, aby nejvyšší příspěvek na péči 12 000 korun měsíčně dostávali i lidé, kteří sice komunikují a orientují se, ale jinak jsou plně odkázáni na pomoc okolí. Vládní norma obnovuje bezplatné poskytování pečovatelské služby pozůstalým manželkám a manželům po účastnících odboje starším 70 let, které bylo zrušeno od letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám