Hlavní obsah

Bývalý senátor Novák zůstane za mřížemi

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý senátor a údajný kmotr severočeské ODS Alexandr Novák zatím zůstane ve vězení. Původní srpnové rozhodnutí litoměřického soudu o Novákově propuštění z vězení ve středu Krajský soud v Ústí nad Labem zrušil a nařídil nové projednání žádosti.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vlivný zákulisní hráč severočeské organizace ODS Alexandr Novák

Článek

Projednání se dostalo ke krajskému soudu po odvolání státního zástupce proti rozhodnutí litoměřického soudu.

„Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodl ve věci Alexandra Nováka tak, že napadené rozhodnutí litoměřického soudu zrušil a věc mu vrátil k novému projednání. S ohledem na skutečnost, že ve věci bylo rozhodováno v neveřejném zasedání, nemůžeme bohužel v tuto chvíli poskytovat bližší informace k odůvodnění, dokud toto rozhodnutí neobdrží účastníci řízení,“ řekla mluvčí Krajského soudu v Ústí nad Labem Lenka Lasovská.

Odseděl si třetinu

Novák si ze čtyřletého trestu odseděl 16 měsíců, tedy třetinu. Právem tak požádal o podmínečné propuštění. Podle litoměřického soudce Vlastimila Nedvěda, který o věci původně rozhodoval, splnil Novák všechny zákonné podmínky pro propuštění.

Litoměřický soud původně Novákovi stanovil maximální možnou, tedy sedmiletou zkušební dobu. Požadoval také, aby Novák během této doby vrátil 42 miliónů korun, které byly podle rozsudku úplatkem za privatizaci.

Soud poslal Nováka za mříže za prodej akcií dvou energetických firem, který zorganizoval v roce 1999 coby starosta Chomutova. Za zprostředkování inkasoval 42 miliónů. Novák si stál za tím, že šlo o půjčku na podnikání jeho manželky.

Chomutovský soud ho v roce 2010 potrestal dvouletou podmínkou a pokutou pět miliónů korun. Odvolací krajský soud ale trest v červenci 2012 zpřísnil na čtyři roky nepodmíněně. Do vězení nastoupil 2. dubna 2013.

Kauza prodeje akcií
Případ údajného úplatku se datuje do roku 1999. Chomutov tehdy prodal akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za více než 317 miliónů korun německé společnosti VNG Leipzig, která pak za zprostředkování koupě poslala 2,27 miliónu marek Petru Schmelovi. Suma ve stejné době přišla v různých měnách na rakouské konto manželů Novákových od kyperské společnosti Intercontraktor. Novákovi tvrdili, že jde o půjčku.
zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Soud podmínečně propustil exsenátora Nováka

Litoměřický soud podmínečně propustil z vězení exsenátora a svého času údajného kmotra severočeské ODS Alexandra Nováka. Státní zástupce podal proti rozhodnutí...

Výběr článků

Načítám