Hlavní obsah

Návrh na zákaz výkupu šrotu od občanů ve Sněmovně neprošel

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci v úterý odmítli senátní návrh novely zákona o odpadech, který by zakazoval sběrnám vykupovat kovový šrot s výjimkou autovraků od fyzických osob. Senátoři tak chtěli zabránit krádežím kovů. Sběrny podle jejich návrhu měly šrot vykupovat jen od firem a živnostníků, platit jim měly pouze bezhotovostně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Senát vložil úpravu do novely, která má od roku 2024 zakázat skládkování směsného komunálního odpadu a recyklovatelných odpadů. Tuto novelu v úterý poslanci v původním znění přijali a dostane ji ke schválení prezident. Pro senátní úpravu v pozdních večerních hodinách ale hlasovalo jen 24 poslanců.

Odpůrci senátního nápadu kritizovali především to, že se ani podobným plošným zákazem nepodaří zamezit krádežím kovu. „Jdeme na kočku s minometem,“ okomentoval to ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek zkritizoval, že plošný zákaz by nebyl efektivní. Jako příklad uvedl situaci, kdy by stát v reakci na vysoký počet vražd prováděných sekerami zakázal sekery. Vražd sekerou sice tolik nebude, „akorát ty vraždy budou páchány kladivem,“ poznamenal Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám