Hlavní obsah

ČSSD řeší, co s obviněným místostarostou Horkým

Právo, Jan Švábek

Sociální demokraté se v úterý večer zabývali případem místostarosty Mariánských Lázní Petra Horkého (zvolen za ČSSD), kterého ve čtvrtek zadržela a obvinila policie z přijetí úplatku. Strana ho možná v následujících dnech vyzve k rezignaci na post místostarosty, který si Horký v úterý podržel.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Místostarosta Mariánský Lázní Petr Horký

Článek

„Myslím si, že by pan Horký měl odstoupit ze všech veřejných funkcí,“ řekl Právu šéf mariánskolázeňské ČSSD Zdeněk Vršecký. Sociální demokraté se kauzou zabývali v úterý večer na plánované schůzi.

Vzhledem k tomu, že se Horký ze schůze omluvil, pouze vzali na vědomí jeho odstoupení ze čtvrtého místa kandidátky pro komunální volby a pozastavení členství ve straně. Rezignací na post místostarosty se ČSSD bude zabývat v dalších dnech.

Horký: Vinu odmítám

„Nejdříve potřebuji znát jeho stanovisko,“ odpověděl Vršecký na dotaz, zda bude místní ČSSD po Horkém požadovat rezignaci na křeslo ve vedení města. Horký Právu řekl, že se s Vršeckým plánuje sejít a vše mu vysvětlit. „Vinu odmítám, ale do uzavření vyšetřování se k případu nebudu dále vyjadřovat,“ řekl Právu.

Místostarosta čelí obvinění společně s majitelem mariánskolázeňské kabelové televize Jaroslavem Vítkem. Ten na rozdíl od politika zůstává ve vazbě. Jaký je podíl obou obviněných na trestném činu, je předmětem vyšetřování, které je na samotném počátku. Otazník visí nad formou případného úplatku i jeho přesnou výší.

Dozorující státní zástupce Viktor Böhm v úterý Právu sdělil, že případ Horkého souvisí s jeho hlasováním v roce 2012 ve společnosti, ve které zastupoval město. Sám Horký potvrdil, že se jedná o akciovou společnost Chebské vodovody a kanalizace (Chevak).

Hra o vliv

Akcionáři Chevaku jsou města a obce, menšinový podíl akcií drží také německá společnost Gelsenwasser AG. Ta má podle některých politiků velký vliv. Horký v roce 2012 hlasoval pro odvolání tří členů představenstva - tedy opačně, než mu nařídilo vedení města. V rozporu s městskou radou bylo i jeho hlasování pro zablokování výplaty dividend.

Zda obvinění souvisí právě s tímto hlasováním, neví ani starosta Mariánských Lázní Zdeněk Král (ODS). „Tehdy to byla hodně divoká doba. Kompletně se vyměnilo vedení společnosti, původní ředitelé byli odvoláni, místo nich byli dosazeni noví. Změnilo se představenstvo,“ uvedl Král s tím, že se hrálo o vliv v Chevaku.

Pokud se kriminalistům podaří korupci prokázat, obviněné dvojici hrozí až desetileté vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám