Hlavní obsah

Novinářka kandiduje ve volbách, dostala vyhazov

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké Meziříčí

Když se Ivana Horká objevila na prvním místě kandidátky Strany svobodných občanů v komunálních volbách ve Velkém Meziříčí, čekalo ji nepříjemné překvapení: oznámení o vyhazovu. To, že se chystá kandidovat, její zaměstnavatel nevěděl a poukazuje na to, že z pozice šéfky novin by mohla ovlivňovat obsah.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Horká, která za Svobodné kandiduje jako nezávislá, je šéfredaktorkou týdeníku Velkomeziříčsko, a podle vydavatele se tak dostala do střetu zájmů. I když coby lídr kandidátky před volbami není ještě političkou v pravém slova smyslu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vydavatelem týdeníku Velkomeziříčsko je Milan Dufek, ředitel společnosti Jupiter Club vlastněné městem. A ten poslal v srpnu Horké oznámení o jejím odvolání z místa šéfredaktorky a přeřazení na jinou pozici.

„Důvodem odvolání je pozice na kandidátce politické strany jako lídryně kandidátky, čímž došlo jednoznačně ke konfliktu se zájmy firmy. Kandidatura byla přijata bez předchozího souhlasu zaměstnavatele. Rozhodně jste si musela být vědoma, že tím dochází ke střetu zájmu a k možnosti čerpání neoprávněných výhod,“ píše se v oznámení, které má Právo k dispozici.

Horká však tvrdí, že ředitel omezil její právo kandidovat. Podle ní také porušil zákoník práce a antidiskriminační zákon.

V politice působí více redaktorů

„Vzhledem k tomu, že nemám mandát, tak mohu svobodně kandidovat. Navíc nejsem první, i bývalý šéfredaktor byl v zastupitelstvu, ve volbách kandiduje i jiný redaktor,“ řekla Právu Horká.

Dufek ale pro Právo reagoval tím, že existovaly obavy, zda Horká před volbami nezneužije svou pozici šéfredaktorky k politické agitaci.

„Přišlo mi to neetické vzhledem k naší společnosti. To, že bude kandidovat, jsem vůbec nevěděl a zjistil to až z kandidátních listin. Naše noviny jsou nezávislé a slyšel jsem i od jiných politických stran obavy, aby neovlivňovala voliče ve svůj prospěch, i když zrovna o ní si nemyslím, že by to udělala,“ řekl Právu Dufek, který bral rozhodnutí Horké jako podraz na svoji osobu.

„Jako vydavatele mě dostala do velmi složité pozice. Kdyby byla jen někde uprostřed kandidátky, tak mi to nevadí, ale ona je lídryně,“ uvedl.

Podle právníka nemůže být odvolána

Horká se ale brání, že v novinách píše před volbami jen kulturní a publicistickou rubriku. Ve skutečnosti je však šéfredaktorkou. „Kdybych skutečně dostala mandát, tak bych z novin sama okamžitě odešla, uznávám, že to by byl střet zájmů,“ řekla Právu Horká.

Poslala vydavateli dopis s konzultací od právníka, podle kterého nemůže být z místa šéfredaktorky odvolána: její pracovní poměr totiž nebyl založen na jmenování. To Milan Dufek uznal. Horká tak zatím na šéfredaktorské sesli stále sedí.

„Z pracovně právního hlediska ji opravdu odvolat nemůžeme. Řešíme to,“ řekl Právu. Dodal také, že kandidatura za Svobodné není jediným důvodem, proč se chtěl šéfredaktorky zbavit. „Byly tam i některé ekonomické aspekty, se kterými jsme byli nespokojeni,“ uvedl.

Novináři většinou dodržují úzus, že po svém vstupu do politiky psát přestanou. Bývalými novináři v politice byl například Radek John, který se i jako poslanec podílel na televizním publicistickém pořadu, za což byl svými kolegy kritizován. K novinařině se vrátil i Viliam Buchert, který v roce 2012 neúspěšně kandidoval do Senátu za TOP 09. Bývalý komentátor MF Dnes Martin Komárek je dnes poslancem za Babišovo ANO.

Anketa

Je správné, že šéfredaktorka regionálního týdeníku byla odvolána?
ano
64 %
ne
36 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 703 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám