Hlavní obsah

Stát je krátký na paliče plastů, přitom rozdal desítky miliónů na kotle

Právo, Jindřich Ginter

Stát už rozdal šedesát miliónů korun domácnostem v Moravskoslezském kraji na nové kotle produkující méně emisí. Další dotace v celkové výši osmdesáti miliónů byly během pouhých dvou dnů vyčerpány ve Středočeském kraji.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na paliče plastů v kamnech a lidových vynálezů, jako je PET lahev naplněná hadry s mazutem, je ale stát stále krátký.

Inspekce životního prostředí může na základě podnětů sice provádět vizuální kontrolu před domem paliče, ale domovní svoboda je i v tomto případě stále svatá. Inspektoři nemohou dnes ani za účasti policie vstoupit do domu a zdokumentovat, co všechno občan, dusící své okolí, hází do topeniště.

Na jednu stranu tedy lidé dostali pomyslný cukr v podobě kotlíkových dotací, ale na stranu druhou schází ještě bič na paliče. Sousedé sice mohou podávat stížnosti na obecní úřad, ten sice může s výtečníkem vést řízení, ale výsledek bývá nulový.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) už letos v létě vládu informoval, že hledá způsoby, jak by se mohly kontrolovat domácí zdroje na vytápění. Jde právě o nelegální pálení škodlivých materiálů. Navazuje tak na záměr svého předchůdce Tomáše Chalupy (ODS), který prosazoval posílení kompetencí inspekce životního prostředí.

Zatím jsou ale nějaká konkrétní zákonná opatření v plenkách, ještě se neví, jak na to. Politici se totiž obávají, aby případná opatření příliš nenarušila soukromí domácností.

Už jenom pro náhradníky

„Chceme zahájit diskusi, neboť je nutné přistoupit k nějakému řešení tíživé situace spojené se spalováním nevhodných materiálů v domácnostech,“ uvedla mluvčí MŽP Petra Roubíčková.

Co se týká výměny kotlů, tak Moravskoslezský kraj už přijímá pouze žádosti náhradníků. Během měsíce a půl se o příspěvek na výměnu starého neekologického kotle za nový nízkoemisní přihlásilo 1099 žadatelů.

Žadatelé o dotaci na výměnu kotle se mohli dle vypsané výzvy o příspěvek hlásit až do 31. prosince. Tím, že dnes 60miliónovou alokaci vyčerpali, byla výzva po měsíci a půl předčasně ukončena.

Rekordmanem v rychlosti vyčerpání kotlíkové dotace je Středočeský kraj, kde žadatelé 80 miliónů vyhrazených na výměnu starých kotlů rozebrali už 9. září, tedy necelé dva dny od zahájení výzvy. Cílem společného programu na výměnu kotlů je podpora opatření, která povedou ke zlepšení kvality ovzduší a pomůžou snížit znečištění, které způsobují tzv. lokální topeniště na tuhá paliva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám