Hlavní obsah

Vláda odmítla návrh na zrušení ČSSD

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet ČSSD, ANO a KDU-ČSL na svém pondělním jednání odmítl návrh na zrušení ČSSD, který doputoval na Úřad vlády před týdnem od skupiny bývalých členů soc. dem. z Ostravy. Vláda vyhodnotila podnět jako neodůvodněný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka před začátkem jednání Vlády

Článek

„Vláda ČR v pondělí projednala podnět k tomu, aby podala návrh Nejvyššímu správnímu soudu na pozastavení činnosti politické strany ČSSD. Vláda konstatovala neodůvodněnost tohoto podnětu, který byl podán, a odmítla jej,“ konstatoval tiskový odbor Úřadu vlády.

Podnět směřoval k údajné nedemokratičnosti uvnitř strany. To však podle kabinetu nehrozí.

„Z judikatury Ústavního soudu a Nejvyššího správního soudu vyplývá, že tento rozpor musí směřovat proti základním demokratickým institutům, což však z podaného podnětu nevyplývá. Tvrzené porušení zákona či vlastních vnitřních norem ČSSD (stanov) neodpovídá svou intenzitou tomu, aby její činnost měla být pozastavena. Z tohoto pohledu proto vláda návrh zamítla jako zjevně disproporční,“ stojí v tiskové zprávě.

Hazardní lobby

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka i jiní členové strany vidí za podaným podnětem zejména nadcházející volby a také tlak hazardní lobby.

„Ostravští kolegové mě informovali o tom, že ostravská sociální demokracie velmi intenzivně usiluje o zákaz hazardu na celém území Ostravy. Naposledy ten návrh neprošel o jeden jediný hlas na zasedání ostravského magistrátu a sociální demokracie jasně řekla, že pokud v Ostravě vyhraje volby, tak prosadí plošný zákaz hazardu v celé Ostravě,“ vysvětlil Sobotka minulý týden Novinkám. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám