Hlavní obsah

Dny NATO na mošnovském letišti si nenechalo ujít skoro čtvrt miliónu lidí

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Za dva dny 225 tisíc lidí. Takový je počet návštěvníků 14. ročníku Dnů NATO v Ostravě & 5. ročníku Dnů Vzdušných sil Armády ČR. Letošní rok tak co do počtu diváků vyrovnal rekordní zápis z roku 2011.

Foto: Pavel Karban, Právo

Letoun CV-22B Osprey v Mošnově

Článek

V sobotu dorazilo na ostravské Letiště Leoše Janáčka v Mošnově 140 tisíc lidí, v neděli našlo cestu na akci dalších 85 tisíc diváků. Byl mezi nimi i prezident Miloš Zeman.

V sobotu byl hlavní hvězdou dynamických ukázek konvertoplán amerického letectva CV-22B Osprey, jenž je určen pro speciální jednotky. Návštěvníky ale zajímaly i bojové nadzvukové letouny z celé Evropy, ukázky zákroků speciálních pořádkových jednotek Policie ČR a polské Straži Graniczné ve vlaku či dětští hasiči z Klimkovic.

Prezident Miloš Zeman navštívil Dny NATOVideo: Právo

Mezi těmi, kdo své znalosti a um museli prokázat i prakticky, byli záchranáři. V průběhu soboty a neděle ošetřili přibližně čtyři desítky návštěvníků. „Jednalo se ponejvíce o alergické reakce či kolapsy, pacienty s hypoglykémií, dehydratací, vysokým krevním tlakem a podobně. Dvacet postižených bylo nutné po ošetření transportovat do nemocnic,“ sdělil mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Už chystají další ročníky 

Akce se zúčastnilo 16 států a diváci viděli po oba dny vždy zhruba osmihodinový maraton dynamických ukázek na zemi i ve vzduchu. Prezident Zeman poukázal, že Dny NATO dokázaly za posledních 10 let zdvacetinásobit svou návštěvnost. „Vnímáme to jako velké ocenění naší práce a současně i závazek pro budoucnost,“ řekl Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, hlavního organizátora akce.

BEZ KOMENTÁŘE: Letoun F-16 na akci Dny NATOVideo: Pavel Karban, Právo

Ten je přesvědčen, že novinka letošního ročníku, a to prezentace armády jedné partnerské země v širším měřítku, než je obvyklé, se osvědčila. Organizátoři proto už jednají o prezentaci účastnických států na ročníky 2015 a 2016.

BEZ KOMENTÁŘE: Tank Leopard polské armády na Dnech NATO v MošnověVideo: Pavel Karban, Právo

Podle Pavlačíka už navíc dávno nejsou Dny NATO v Ostravě jen přehlídkou techniky. „Za dobu čtrnácti ročníků se Ostrava s Českou republikou, díky Dnům NATO, dostala na mapu řešení aktuální světové bezpečnostní problematiky,“ míní předseda Jagello 2000.

Reklama

Související články

Zeman na Dnech NATO: Potřebujeme více dronů

Druhým dnem v neděli 21. září pokračují na ostravském Letišti Leoše Janáčka v Mošnově Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády ČR. Necelou půlhodinku před...

Výběr článků

Načítám