Hlavní obsah

Místostarosta Mariánských Lázní pozastavil členství v ČSSD a nebude kandidovat

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Rudolf Voleman

Místopředseda ČSSD v Mariánských Lázních Petr Horký, který byl ve čtvrtek zadržen policií v souvislosti s podezřením na možné korupční jednání a v pátek navečer propuštěn, v sobotu oznámil, že pozastavuje své členství v ČSSD a nebude kandidovat v podzimních komunálních volbách.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Místostarosta Mariánských Lázní Petr Horký

Článek

Horký byl zadržen ve čtvrtek policisty v civilu krátce po autonehodě v Masarykově ulici v Mariánských Lázních, v pátek večer byl však opět propuštěn. V zadržovací vazbě naopak zůstal podnikatel Jaroslav Vítek, majitel místní televizní sítě, který byl v minulosti už podmínečně odsouzen za hospodářský delikt.

Podle informací Práva jsou oba podezřelí z korupčního jednání týkajícího se vodárenských služeb. O uvalení vazby na Vítka se podle policejního zdroje, který si nepřál být jmenován, má rozhodnout v sobotu.

Policie ani státní zastupitelství ale oficiálně nechtějí případ nikterak komentovat, možná tak učiní až začátkem příštího týdne.

Horký byl před oznámením zrušení své kandidatury na čtvrtém místě kandidátky soc. dem. pro říjnové komunální volby v Mariánských Lázních.

Ovlivňoval svědky?

Podle svědků byl Horký zadržen ve čtvrtek odpoledne poté, kdy v Masarykově ulici v centru Mariánských Lázní naboural do jiného osobního vozidla. [celá zpráva]

Krátce nato, když začal dojednávat administrativní vyřízení nehody, přijelo vozidlo s kriminalisty oblečenými v civilu, kteří Horkému na místě nasadili na ruce pouta. Zatím není vůbec jasné, proč byl Horký policií zadržen. Teoreticky se například nabízí možnost, že se pokoušel ovlivňovat svědky v případu, v kterém se od července u karlovarského okresního soudu zpovídá.

Obžaloba místostarostu viní z tunelování někdejšího karlovarského podniku bytového hospodářství, jehož býval Horký likvidátorem. Z podniku měl vyvádět peníze tím, že si najímal poradenskou firmu. Podle obžaloby ho takto připravil o dva milióny korun.

Není jasné, proč si firmu najímal, když měl k dispozici právní odbor na magistrátu města. Například za radu ohledně prodeje pozemku za 2600 korun prý zaplatil firmě 200 tisíc korun z rozpočtu města. Horký jakoukoliv vinu popírá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám