Hlavní obsah

V Praze 10 skončil první den voleb do Senátu, účast byla velmi slabá

• Aktualizováno

V Praze 10 skončil v pátek ve 22:00 první den doplňovacích senátních voleb a místního referenda. Účast je zatím slabá, krátce před uzavřením volebních místností se pohybovala většinou do deseti procent. Vyplynulo to z ankety mezi členy několika volebních komisí. První kolo voleb i referendum budou pokračovat ještě v sobotu od 08:00 do 14:00.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

První kolo doplňovacích voleb do Senátu v Praze 10 začalo i na Základní škole Břečťanová na Zahradním Městě.

Článek

Obyvatelé desáté městské části vybírají náhradu za Jaromíra Štetinu (za TOP 09), který se stal europoslancem. Lidé v pátek hlasovali také v prvním ze tří referend vyhlášených v této městské části, rozhodují o zákazu hazardu a stavbě hospice.

Pokud žádný z kandidátů do Senátu nezíská nadpoloviční většinu hlasů, o obsazení křesla v horní komoře se bude rozhodovat za týden mezi dvěma nejúspěšnějšími kandidáty prvního kola voleb.

Na začátku hlasování v pátek chodili hlavně senioři a mladí lidé. "Ve srovnání s parlamentními volbami je účast mnohem nižší," řekla odpoledne jedna z členek volební komise ve škole ve Vladivostocké ulici ve Vršovicích. Večer se oslovení členové komisí shodovali na tom, že k urnám zatím dorazilo mezi sedmi až jedenácti procenty oprávněných voličů. Pouze členka volební komise v domově pro seniory v Rektorské ulici v Malešicích kolem půl desáté večer uvedla, že účast už tam dosáhla 33 procent.

Nikoho z nich neznám. Vybírala jsem podle strany.
Volička z Prahy 10

Svého kandidáta v Praze 10 postavili z vládních stran ANO i lidovci, ČSSD výjimečně nikoliv. Místo toho podpořila místostarostku za zelené Ivanu Cabrnochovou. Za ANO kandiduje lékařka Jana Dušková. Lidovci ve spolupráci s místními spolky a Bursíkovou Liberálně ekologickou stranou (LES) nasadili prezidenta České lékárnické komory Lubomíra Chodobu. Asi nejznámější osobností je bývalý fotbalista Antonín Panenka, který kandiduje za hnutí Nezávislí pro Prahu 10.

Za ODS zvedl prapor advokát Oldřich Choděra, za TOP 09 a STAN jde učitelka tance Renata Sabongui, za KSČM šéf Strany demokratického socialismu Milan Neubert. O křeslo se utká i místopředseda svobodných Jiří Payne, dále bývalý soc. dem. Pavel Jánský, který hájí barvy České suverenity, a Miroslav Kos za Sdružení nezávislých občanů.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

První kolo doplňovacích voleb do Senátu v Praze 10 začalo i na Základní škole Břečťanová na Zahradním Městě.

"Nikoho z nich neznám. Vybírala jsem podle strany," řekla seniorka oslovená před ZŠ Eden ve Vršovicích. Pokud žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, o obsazení senátorského křesla se bude rozhodovat za týden mezi dvěma nejúspěšnějšími kandidáty prvního kola voleb.

I účast v referendu je nízká

Občané Prahy 10 v pátek hlasovali také v prvním ze tří vyhlášených referend. Rozhodují o zákazu hazardu a také o tom, zda peníze, které městská část z výnosů z hazardu dostane a které financují mládežnický sport, mají při nulové toleranci jít z rozpočtu obvodu. Ve třetí otázce se vyjadřují ke stavbě hospice.

Zájem voličů v prvních hodinách hlasování se od senátních voleb příliš nelišil, přestože kvůli referendu musí do jiné místnosti a znovu ukazovat doklady. Například ve škole ve Vladivostocké ulici musí vystoupat navíc dvě patra schodů. "Nevím, proč je to ve druhém patře. To by mohlo někoho odradit," řekla starší žena. Pro ni je důležitý zákaz hazardu.

Podle dalšího osloveného, asi třicetiletého muže je důležitá i stavba hospice. "Všichni budeme staří, je dobře, aby tady byl," řekl. Sám ale úspěchu referenda příliš nevěří. Podle zákona se ho musí účastnit alespoň 35 procent oprávněných voličů. V Praze 10 je to kolem 29 000 lidí.

Tři referenda jsou matoucí

Další referendum Prahu 10 čeká za týden při případném druhém kole senátních voleb. V sedmi otázkách se budou obyvatelé vyjadřovat ke stavbě nové radnice a rekonstrukci fotbalového stadionu Bohemians, který chce městská část koupit. Ve třetím plebiscitu v termínu komunálních voleb bude pět otázek týkajících se privatizace bytů, kamerového systému, oprav komunikací a parkovacích domů.

Referendum ke stavbě radnice za 775 miliónů korun požadovala opozice a místní sdružení, sebrali k tomu v minulých měsících asi 9600 podpisů. Podle radnice bylo ale téměř 2000 hlasů neplatných, a archy tak nesplnily zákonné povinnosti. Za pravdu v tom dal úřadu i soud. Současné řešení se třemi referendy a množstvím otázek považují kritici za matoucí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám