Hlavní obsah

Poslanci se přiklonili k zavedení registru učitelů

Praha

Novela, která zavádí registr učitelů a několik dalších změn ve školství, má ve Sněmovně velkou šanci na úspěch. V pátek prošla prvním čtením, když pro ni hlasovali i poslanci opozice. Registr má vést k lepší přípravě kvalifikovaných pedagogů pro chybějící obory. Před dalším schvalováním normu projednají sněmovní výbory školský a sociální.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) při zahájení školního roku v soukromé sportovní škole v Litvínově

Článek

Novelu připravilo ministerstvo školství poté, co šéf resortu Marcel Chládek kritizoval, že na řadě škol učí pedagogové obory, pro které nemají kvalifikaci. Zavedení registru by mělo pomoci vyřešit problém s nerovnováhou mezi počtem učitelů některých oborů.

Cílem normy je také individualizovat vzdělávání dětí se speciálními potřebami, zavedení jednotné závěrečné zkoušky na učilištích či zpřístupnění přípravné třídy základních škol dětem bez sociálního znevýhodnění.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Předloha má na popud ministerstva zemědělství rozšířit možnost vytvoření mateřských škol na všechna ministerstva a organizace přímo řízené státem. Nyní tuto možnost mají pouze ministerstva školství, práce, obrany a vnitra, podotkl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

Norma dále umožní zakázat školám ve svých prostorách prodej „potravin, které jsou v rozporu s výživovými požadavky“, uvedl ministr. Výslovně to uvítala komunistická poslankyně a učitelka Marta Semelová.

Reklama

Výběr článků

Načítám