Hlavní obsah

Do Česka dorazil letecký unikát, americký konvertoplán

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Evropskou premiéru zažilo v pátek ostravské Letiště Leoše Janáčka v Mošnově. Krátce před půl desátou dopoledne dosedl na ranvej unikátní letoun, konvertoplán CV-22B Osprey, který je de facto křížencem klasického letadla a vrtulníku.

Přílet letounu CV-22B Osprey do Ostravy Video: Pavel Karban , Právo

 
Článek

Díky překlopným motorům tak dokáže startovat a přistávat jako vrtulník, cestovní rychlost však má podstatně vyšší, srovnatelnou s turbovrtulovými dopravními letouny.

Letoun US Air Force bude hlavním tahákem víkendových Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády ČR, které se na mošnovském letišti uskuteční už po čtrnácté. „Je to další historický okamžik nejen v rámci naší akce, ale celé ČR,“ řekl krátce po přistání na adresu stroje, který je svou koncepcí jediný na světě, Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, hlavního organizátora největší letecko-armádně-bezpečnostní akce ve střední Evropě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Pavel Karban, Právo

Konvertoplán CV-22B Osprey

Poprvé se konvertoplán představil v Evropě na aerosalonu v pařížském Le Bourget v roce 1995. Sériově vyráběné stroje MV-22B byly k vidění v letech 2006 a 2012 v Anglii na akci RIAT ve Fairfordu a aerosalonu ve Farnborough. Verze CV-22B Osprey však veřejně v Evropě nikdy k vidění nebyla. Jedná se o upravenou variantu určenou pro jednotky speciálních operací US Air Force. V Evropě tento konvertoplán využívá pouze 7. peruť 352. skupiny speciálních operací USAF s domovskou základnou RAF Mildenhall v Anglii.

Techniku představí 16 zemí

Už 14. ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády ČR se koná v sobotu 20. a neděli 21. září na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově. Po oba dny bude letiště otevřeno od 8.30 hodin, program začne vždy po 9. hodině a skončí zhruba v 16.30 hodin. Vojenskou, policejní, hasičskou či záchranářskou techniku představí 16 zemí.

Premiéru na letošních Dnech NATO v Ostravě si letos odbude finské letectvo s nadzvukovými letouny F-18 Hornet. „Další zajímavostí bude určitě výjimečná příležitost vidět najednou všechny tři druhy švédských nadzvukových letounů: Saab 35C Draken, AJS 37 Viggen a český JAS 39 Gripen, které spolu historicky poprvé poletí v rámci sobotního i nedělního zahajovacího průletu,“ prozradil Pavlačík s tím, že návštěvníci uvidí každý den desítky dynamických i statických ukázek všemožné bezpečností techniky.

Foto: Reuters

Tradiční vzpomínková slavnost v londýnském Toweru při příležitosti uzavření příměří na konci 1. světové války.

Novinkou tohoto ročníku je navíc jmenování tzv. Special partner national (Speciální partnerské země). Letos jí bude Polsko, které lidem ukáže všechny druhy svých nadzvukových letounů, taktické i strategické letectvo, vrtulníky polského námořnictva, vozy svých speciálních sil, bojové vozidlo Rosomak i těžký bojový tank Leopard 2.

Reklama

Výběr článků

Načítám