Hlavní obsah

Policie obvinila exšéfa služeb vnitra kvůli lázním

Právo, Jiří Hardoš
Praha

Protikorupční policie v minulých dnech podle informací Práva obvinila bývalého ředitele Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra Romana Fidlera. Důvodem je vypovězení smlouvy na pronájem čtyř lázeňských komplexů společnosti Temparano.

Foto: Archiv Právo

Bývalý ředitel Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra Roman Fidler

Článek

Podle dřívějších informací může vnitru kvůli smluvním sankcím hrozit škoda přes 100 miliónů korun. Fidlerovi, jenž se stíháním podle svých slov nesouhlasí, hrozí v případě pravomocného odsouzení dva až osm let vězení.

„Bylo zahájeno trestní stíhání jedné osoby pro porušení povinnosti při správě cizího majetku. Trestní stíhání je vedeno na svobodě,“ řekl ve čtvrtek Právu mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Jaroslav Ibehej.

„Nic jsem neprovedl“

Fidler nechtěl ve čtvrtek své stíhání příliš komentovat. „Samozřejmě že s ním nesouhlasím, protože jsem nic špatného neprovedl. Nemůžu a ani nechci se k tomu vyjadřovat,“ uvedl. Případné podání stížnosti proti obvinění podle svých slov nechá na advokátovi.

Fidler nájemní smlouvu se společností Temparano vypověděl koncem loňského roku. A to bez souhlasu tehdejšího vedení vnitra v čele s Martinem Pecinou. Vzápětí kvůli tomu přišel o místo.

Další pronájem domů už nebude

Vnitro pak na něj podalo trestní oznámení, protože prý státu může kvůli jeho kroku vzniknout značná finanční škoda. Fidler v minulosti svůj postup obhajoval s tím, že se naopak snažil stovky miliónů korun ušetřit.

Jaký je aktuální stav jednání mezi ministerstvem vnitra a firmou Temparano, není jasné.

„Připravujeme určité kroky pro vyřešení celé situace a neradi bychom svůj postup prozrazovali předem. Stále platí, že názorový nesoulad mezi společností Temparano a ministerstvem vnitra přetrvává a obě strany vznáší určité finanční nároky,“ sdělil Právu před dvěma týdny ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Smlouvu na pronájem lázeňských komplexů s firmou Temparano uzavřel úřad v roce 2008, za vedení Ivana Langra (ODS). Slovenská firma tehdy dostala domy do pronájmu na 20 let za 23,7 miliónu korun ročně. Podle kritiků byl kontrakt pro stát nevýhodný, což Langer odmítal.

V březnu 2011 úřad smlouvu sice vypověděl, o půl roku později ale komplexy opět pronajal stejné společnosti. Nyní se ministerstvo lázeňské domy znovu pronajmout nechystá.

„Po letech, kdy se objekty jako nepotřebné pronajímaly, jsme se rozhodli budovy převzít a postarat se, aby je opět mohli využívat zaměstnanci našeho resortu,“ uvedl nedávno Chovanec.

Vnitro před dvěma týdny rovněž oznámilo, že od 1. září jsou v plném provozu všechny lázeňské domy, tedy Tosca v Karlových Varech, Mercur v Mariánských Lázních a Luna ve Františkových Lázních, přičemž objekt Hubert v Luhačovicích fungoval již od května.

Ministerstvo chce prodat pouze dům Myslivna v Karlových Varech, který je podle Chovance ve špatném stavu, a nejsou peníze na jeho rekonstrukci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám