Hlavní obsah

Česká armáda poslala Kurdům milióny kulometných nábojů

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Celkem 250 tun munice do kulometů posílá česká vláda do Iráku. Měli by je dostat vojáci Kurdské regionální vlády. Ve čtvrtek před polednem byla na vojenském letišti v Pardubicích naložena čtvrtina tohoto daru do kanadského velkokapacitního přepravního letounu C-17 Globemaster III, který zásilku dopraví na místo určení.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Nakládání kulometné munice pro Kurdy na pardubickém letišti

Článek

Tři další, prakticky totožné náklady poletí z Pardubic během necelého týdne. „Je to celkem osm miliónů nábojů do kulometů. Dar nijak neovlivní bojeschopnost Armády ČR,“ ujistila Právo mluvčí generálního štábu armády Jana Růžičková. Tím naznačila, že armáda se zbavuje materiálu, který v současné fázi přezbrojování nemůže ani použít.

Nakládání přihlíželi i představitelé kanadského velvyslanectví, na palubě obřího přepravního letounu byli také Američané. Letoun byl připraven k odletu před třináctou hodinou, ještě navečer by měl přistát v iráckém Irbílu.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Česká armáda by munici nevyužila.

Zásilka kulometných nábojů by měla být nejen podporou Kurdům, kteří se dokázali postavit Islámskému státu na území Iráku a Sýrie, ale mohla by otevřít i dveře českým obchodníkům se zbraněmi.

„Český obranný průmysl je připraven dodávat kurdským milicím vojenský materiál. Konzultace mezi zástupci českých firem a kurdskou regionální vládou už probíhají,“ potvrdila armádní mluvčí Růžičková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám