Hlavní obsah

Nosorožcům ze Dvora Králové se v Tanzanii narodilo druhé mládě

Právo, Vladislav Prouza

Vzácným nosorožcům dvourohým, kteří byli v roce 2009 převezeni do tanzanského národního parku Mkomazi, se narodilo další mládě. V červnu narozená samička Tunu se v Tanzánii stala druhým přírůstkem nosorožců odchovaných ve Dvoře Králové.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Nově narozená samička Tunu

Článek

„Jde o obrovský úspěch. Po pěti generacích v zajetí se naši nosorožci vrátili do východní Afriky, kde se samici Deborah narodila již druhá samička,“ komentoval ředitel královédvorské zoo Přemysl Rabas.

Dvorská zoo do Tanzanie přesunula samici Deborah a dva samce, Jamieho a Jabua. Na podzim 2011 se Deborah a Jamiemu narodila samička Hilla. Hlavním cílem bylo posílit populaci nosorožců v Tanzanii, která byla zdecimována dlouhými roky pytlačení.

Jméno po manželce premiéra

„Nosorožce černé se díky legendárnímu ochranáři Tony Fitzjohnovi podařilo do oblasti parku Mkomazi opět navrátit,“ přiblížil Rabas. Fitzjohn kdysi pomáhal manželům Adamsonovým proslaveným příběhem lvice Elsy.

Samička Tunu dostala jméno po manželce tanzanského premiéra Mizengo Pindy. „Premiér rezervaci Mkomazi nedávno navštívili a položili základní kámen nového výukového centra,“ uvedla Lucy Fitzjohnová, která se správou nosorožčí stanice v Mkomazi svému manželovi, který tento týden zavítá do Česka, pomáhá.

Královédvorská zoo plánuje poslat příští rok do Mkomazi další samici černého nosorožce - Elišku. „Odcestuje patrně na podzim 2015,“ upřesnila mluvčí zoo Jana Myslivečková.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Elišku čeká za rok transport do Afriky

Mkomazi je rozsáhlá oblast divoké přírody o rozloze skoro 3,3 tisíce čtverečních kilometrů na severu Tanzanie u hranic s Keňou. Nosorožce tam chovají v přísně střežené oplocené rezervaci uvnitř chráněného území.

Problémy s bílými nosorožci

Dvorská zoo také poslala v roce 2009 do keňské rezervace Ol Pejeta čtyři severní bílé nosorožce, kterým se však dosud nepodařilo rozmnožit. Po přesunu se zlepšil zdravotní stav zvířat, u obou samic se postupně zlepšily hormonální cykly a pravidelně se pářily. Později ale v jejich hormonálních cyklech nastal útlum.

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové je hlavním iniciátorem světové kampaně, která chce upozornit na kritickou situaci nosorožců ve volné přírodě. Zoo proto v neděli spálí zhruba 50 kilogramů nosorožčích rohů.

Právě poptávka po nich je hlavním důvodem, proč těchto zvířat v přírodě ubývá. Rohovina přitom nemá léčebné účinky, jež jsou jí přisuzovány.

Reklama

Výběr článků

Načítám