Hlavní obsah

Kam šlápneme, vyskočí Agrofert, vyčetl Kalousek Babišovi

Právo, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se ve středu ve Sněmovně jako již tradičně zhurta pustil do současného strážce státní kasy vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). Příležitostí k tomu byl tentokrát návrh přísnějších pravidel pro fungování kampeliček, který Babiš předložil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) a Miroslav Kalousek, poslanec (TOP 09) při debatě ve Sněmovně

Článek

Kalousek sice svého protivníka ujistil, že návrh podporuje a kdyby nepadla minulá Sněmovna v době, kdy byl ministrem on, předložil by jej také. Nicméně zapochyboval o tom, zda je Babiš tím pravým předkladatelem, jestliže jeho Agrofert má miliardové úvěry.

„Všichni víme, že předkladatel má minimálně 25 miliard úvěrů u bank. A pak je tady logická otázka, kterou může vznést kdejaký zlolajný jazyk. Za jaké výhody, za jaké restrukturalizace svých nemalých úvěrů předkládá předkladatel tento návrh, který jednoznačně na trhu posiluje postavení bank proti spořitelním úvěrním družstvům?“ zeptal se Kalousek s tím, že veřejnost má právo takové informace znát.

A vyslovil podezření, že Babiš tento zákon, posilující postavení bank, „předkládá jako odměnu za restrukturalizaci svých úvěrových smluv“. Vyzval proto vicepremiéra, aby zveřejnil všechny novely svých úvěrových smluv, které má vůči českým bankám za poslední rok. Jedině tak prý může odstranit jakékoli podezření o možném konfliktu zájmů a o korupčním riziku.

U EIB prý úvěry nesháněl

A aby toho nebylo dost, zeptal se Babiše, zda je pravda, co se šušká v bruselských kuloárech, že prý na zasedání Ekofinu se jako ministr financí ptal „významného reprezentanta Evropské investiční banky na možnost, že by EIB úvěrovala Agrofert“.

„Já jsem to takhle slyšel. Rozhořčeně jsem to jako český vlastenec odmítl jako pomluvu, ale docela bych rád, kdybyste potvrdil, že to byla pomluva,“ poznamenal Kalousek.

Myslím si, že nikdo není transparentnější než já
ministr financí Andrej Babiš

Babiš si nenechal líbit ani jedno z nařčení. Ujistil Kalouska, že jeho firma je v pohodě a „má dokonce polštář asi 20 miliard“. Podle něho Agrofert má úvěry pouze u českých bank a zvýšeným hlasem popřel, že by se dotazoval na možnost úvěru z EIB.

„Choďte do rejstříku firem. Moje firma podle zákona tam dává výkazy každý rok do 30. června. Porovnejte si poslední roky a uvidíte, jestli jsme restrukturalizovali, nebo nerestrukturalizovali,“ bránil se Babiš a nabídl exministrovi osobní prezentaci.

Babiš: Nikdo není transparentnější než já

„Já s bankami nepřicházím do styku, mám tam náměstka za ČSSD pana Prose, to je jeho byznys. A ještě jsem se nikdy nezúčastnil díky tady panu poslanci Kalouskovi zasedání bankovní rady, a ani se nikdy nezúčastním, protože, jak on říká, že mám střet zájmu i na záchodě, tak tam nepůjdu,“ dodal Babiš s tím, že je smutný ze současné pravice, která nemá jiný program než kopat do Babiše.

Jak podotkl, „když má někdo 300 firem, tak má různé kontakty se státem. Všechno bylo dané na papír,“ prohlásil a doplnil: „Myslím si, že nikdo není transparentnější než já.“

„Náš program, pane ministře, není antibabiš, ale součástí našeho programu je boj proti korupci a konfliktu zájmů. A není věru naší vinou, že kam šlápneme, tam vyskočí Agrofert,“ kontroval Kalousek, který tvrdí, že občasné vášnivé spory mezi panem ministrem Babišem a jím nejsou osobní, ale že jsou to spory odborné a ideové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám