Hlavní obsah

Situace na Ukrajině se musí řešit diplomaticky, prohlásila Sněmovna

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Je nezbytné diplomatické řešení konfliktu na Ukrajině, usnesla se Poslanecká sněmovna na své úterní schůzi. Dolní parlamentní komora také na základě tohoto usnesení odmítá další eskalaci konfliktu a podporuje mírové řešení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zákonodárci během jednání Poslanecké sněmovny.

Článek

Poslanci o usnesení jednali v rámci mimořádné schůze, kterou vyvolala opozice v reakci na postoj premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) k protiruským sankcím.

Nakonec Sněmovna přijala usnesení o několika odstavcích. V prvním z nich se uvádí: „Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR po diskusi o aktuální situaci na Ukrajině odmítá další eskalaci konfliktu na východní Ukrajině a podporuje snahy o udržení příměří, vyřešení konfliktu a stabilizaci Ukrajiny jako suverénního státu.“

„Poslanecká sněmovna považuje za nezbytné diplomatické řešení současné situace na Ukrajině, dohodu mezi Ukrajinou, Ruskem, Evropskou unií a Spojenými státy americkými, založené na respektování svrchovanosti a teritoriální integrity Ukrajiny,“ uvádí se dále v usnesení.

Zaorálek jede na Ukrajinu

Sněmovna rovněž vyzvala kabinet, aby inicioval jednání s ukrajinskou vládou o případné humanitární pomoci. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) slíbil, že tuto otázku otevře už ve středu při své návštěvě Ukrajiny.

Poslanci naopak nesouhlasili se stanovisky navrženými TOP 09, která požadovala, aby Sněmovna označila za nešťastný postoj Bohuslava Sobotky, který si pro Českou republiku vyžádal nárok na připomínky vůči protiruským sankcím. Neprošel ani návrh Tomáše Podivínského (KDU-ČSL), který navrhoval, aby každý poslanec věnoval na pomoc Ukrajině 2500 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám