Hlavní obsah

Kalousek se má omluvit za komunistického fízla

Novinky, ČTK, jas, val
Aktualizováno

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek by se měl komunistickému kolegovi Zdeňku Ondráčkovi omluvit za to, že jej nazval „komunistickým fízlem”. O omluvě rozhodl v úterý mandátový a imunitní výbor Sněmovny. Kalousek se hodlá odvolat a chce, aby se případ řešil na plénu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek ve Sněmovně

Článek

Výbor v úterý oba poslance vyslechl. „Mně postačí omluva na tom samém místě, kde jsem byl takto označen,“ řekl novinářům po slyšení Ondráček. Argumentuje tím, že pod pojmem „fízl“ je obecně vnímán pracovník nebo spolupracovník někdejší Státní bezpečnosti, zatímco on působil u Veřejné bezpečnosti.

Slova zazněla v červnu v Kalouskově projevu ve Sněmovně.

Foto: KSČM

Zdeněk Ondráček

„Řekl jsem, že pokládám ten termín za zcela přiměřený, protože termín komunistický fízl odpovídá standardům obecné češtiny. A vyjdeme-li z premisy, že termín komunistický není vulgární, pak to neobsahuje ani žádný vulgarismus,“ řekl Kalousek novinářům při odchodu z výboru.

Kalouskovo červnové vyjádření o Vondráčkovi
„Poslanecká sněmovna má funkci nejenom zákonodárnou, ale taky kontrolní. Vy opravdu na tu kontrolní funkci chcete rezignovat? Vy ji nechcete mít? V duchu té komunistické mlátičky, která mluvila přede mnou a u které mi je úplně jedno, jestli byla, nebo nebyla na Václavském náměstí, protože to prostě byl komunistický fízl a jeho názory nemůžu brát vážně?"

Termín „komunistický fízl“ se podle něho používal běžně na adresu příslušníků, kteří v roce 1989 zasahovali proti demonstrantům při takzvaném Palachově týdnu.

„Je to politické rozhodnutí dané složením mandátového a imunitního výboru. Odvolám se ke Sněmovně a myslím si, že je to dobře, protože ta diskuse si zaslouží, aby byla veřejná,“ sdělil Kalousek posléze Novinkám.

Za slova o podrazákovi se Kalousek omluvil sám

Na úvod úterní schůze Sněmovny se Kalousek omluvil předsedovi poslaneckého klubu ČSSD Romanu Sklenákovi, jehož minulý týden nazval podrazákem.

Kalouska minulý týden rozhořčilo, že Sklenák navrhl přerušení schůze věnované informacím vlády o postoji k ukrajinské krizi a protiruským sankcím.

„Budu vás pokládat za podrazáka, který porušil dané slovo,“ konstatoval Kalousek, který se domáhal toho, aby byl bod doprojednán. Odkazoval přitom na dohodu poslaneckých klubů.

„Neměl jsem správné informace o míře dohody, a proto jsem dospěl k mylnému úsudku,“ uvedl Kalousek. „Ten výrok byl nemístný a nespravedlivý, což mě mrzí. Pana předsedu Sklenáka prosím, aby přijal moji omluvu,“ dodal. Jeho slova plénum ocenilo potleskem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Sklenák (ČSSD)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám