Hlavní obsah

Maniodepresivní primář Havránek odcházel z Klatov s potvrzením, že může nadále léčit

Právo, Ivan Blažek

Vyléčený, může vykonávat povolání lékaře. Tímto potvrzením disponoval loni v květnu při nuceném odchodu z klatovské nemocnice Jiří Havránek, který předtím jako primář tamního dětského oddělení ve stavu nepříčetnosti týral malé pacienty.

Foto: Lucie Zikmundová, ČTK

Jiří Havránek jako primář na oddělení neonatologie mělnické nemocnice. Snímek z roku 2011

Článek

Havránek trpí bipolární afektivní poruchou, tedy nemocí dříve známou jako maniodepresivní psychóza, chorobu však tajil a řediteli klatovské nemocnice se přiznal až po devíti měsících ve funkci, poté, co si na něj stěžovali kolegové a přišly dva podněty poukazující na jeho zákroky.

„Ředitel ho ihned odstavil od pacientů a donutil ho, aby během února 2013 nastoupil na léčení. Dne 16. dubna se do nemocnice z léčení vrátil s potvrzením od odborného lékaře, že je vyléčený a schopný vykonávat pozici lékaře primáře,“ řekl Právu mluvčí klatovské nemocnice Jiří Kokoška.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Havránek post primáře nechtěl opustit. „Lékařská zpráva mu to umožňovala,“ konstatoval Kokoška.

K ukončení pracovního poměru ho nakonec přesvědčil ředitel, Havránek nastoupil dovolenou kvůli překážce v práci a z Klatov odešel k 31. květnu. Novou práci si našel v rakovnické nemocnici.

V Klatovech museli ctít pravidla

Proč vedení klatovské nemocnice své kolegy v Rakovníku nevarovalo? „Když do Klatov volal ředitel rakovnické nemocnice, dostal informaci, že důvodem Havránkova odchodu jsou interpersonální problémy, které vyplývají z psychických potíží lékaře. Ředitel Klatovské nemocnice nemohl tyto psychické problémy specifikovat,“ uvedl Kokoška.

„Za prvé musel respektovat existující zprávu, že je primář vyléčen a způsobilý výkonu profese, a za druhé se nemůže vyjadřovat ke zdravotnímu stavu jakékoli osoby bez jejího souhlasu,“ doplnil Kokoška.

Havránek se během svého klatovského působení podepsal na deseti dětech ve věku od jednoho do dvou let, mimo jiné jim podával nepřiměřeně vysoké dávky anestetik nebo jim prováděl desítky vpichů. Policie kvůli Havránkově zmíněné vážné duševní poruše ale případ nakonec odložila.

Reklama

Související témata:

Související články

Nepříčetný primář mučil dětské pacienty

Představte si, že svěříte nemocné dítě lékaři a on vám ho s klidem vrátí polomrtvé s tím, že se mu zákrok nepovedl. Tohle není žádný scénář filmového dramatu,...

Výběr článků

Načítám