Hlavní obsah

Svoboda chce vrátit Hudečka do Olomouce, do koalice by s ním ale šel

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda v úterý na tiskové konferenci k zahájení kampaně ODS pro komunální volby požádal primátora Olomouce, zda by si nevzal zpátky stávající hlavu Prahy Tomáše Hudečka, který odtamtud pochází. Vzápětí ale připustil, že by i přes osobní animozity do koalice s TOP 09 šel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Fiala a kandidát primátora Prahy Bohuslav Svoboda.

Článek

„Hudeček nám vrací Prahu ve stavu, v jakém je. Pane primátore, můžeme vám ho vrátit?“ nadhodil na tiskové konferenci Bohuslav Svoboda směrem k primátorovi Olomouce Martinu Majorovi. Rýpl si přitom do Hudečkova předvolebního sloganu „Vracíme vám Prahu“.

Major připomněl, že jeho předchůdce ve funkci Martin Novotný vyměnil nedávno křeslo olomouckého primátora za místo v Poslanecké sněmovně. „A vy nám za něj dáte Hudečka? Já se omlouvám, ale do tohohle byznysu nejdu,“ prohlásil.

V podobném duchu se nesla celá tisková konference, kdy se představitelé strany vymezovali zejména vůči koalici TOP 09 a ČSSD na pražské radnici. Dokonce parodovali Hudečkův kritizovaný projekt Víte, že..., kdy vedení hlavního města nechalo vylepit plakáty s výčtem záležitostí, kterých se podařilo v poslední době dosáhnout.

Do koalice by nešli jen s KSČM

ODS místo toho připravila plakáty s nápisy: Víte, že koalice TOP 09/ČSSD zadlužila za poslední rok Prahu o více peněz, než stála kompletní Blanka? nebo Víte, že magistrát stále nepoužívá elektronické aukce a dopravní podnik opět nezveřejňuje smlouvy?

Přitom by ale kandidát ODS na primátora Bohuslav Svoboda do případné koalice s TOP 09 neváhal vstoupit. „Politika je o tom, že musíte umět komunikovat s každým,“ prohlásil. „Žádné osobní vazby, osobní animozity nemohou narušit vyšší princip mravní,“ dodal s tím, že jediné omezení se týká spolupráce s komunisty, do které by strana nešla.

Předseda strany Petr Fiala označil za dvě hlavní témata individuální svobodu a bezpečnost. V prvním případě varoval před snižujícím se prostorem pro individuální svobodu, kdy se neustálé regulace stávají zdrojem vzájemné nedůvěry obyvatel. K druhému tématu zase poukázal na nebezpečí, které v současné době podle něj hrozí z Blízkého východu, konkrétně od Islámského státu. „Svět, v kterém žijeme, se stal nebezpečnějším a Evropa je přímo ohrožována,“ uvedl.

Připustil, že ODS v tomto roce zřejmě ještě volby nevyhraje. „Ale bude to škoda,“ konstatoval, neboť strana podle něj přichází s řadou dobrých nápadů a témat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám