Hlavní obsah

Šéf BIS v ohrožení. Spekuluje se o jeho odchodu

Novinky, Jakub Troníček, Jan Martinek

V zákulisí vysoké politiky i bezpečnostních složek se intenzivně spekuluje o tom, že by měl ve funkci skončit dlouholetý šéf civilní kontrarozvědné tajné služby Jiří Lang. Ten Bezpečnostní informační službu (BIS) vede už jedenáct let a zejména v poslední době musel čelit několika skandálům spojeným především s úniky citlivých informací.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf BIS Jiří Lang

Článek

Generál Lang je nejdéle sloužícím šéfem tajné služby v Evropě a podle zdrojů Práva se má jeho éra chýlit ke konci.

„Bylo mu z okolí premiéra naznačeno, že už by svůj čas měl počítat spíše na týdny, a nikoliv na měsíce,“ řekl Právu zdroj z vládních kruhů. Háček je ale v tom, že citlivé téma možného odchodu ředitele BIS už rezonovalo v kuloárech bez jeho naplnění několikrát a i nyní předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) jakékoliv plány v tomto směru popřel.

„O žádném tlaku nevím,“ řekl šéf kabinetu Právu s tím, že tajnou službu v současné době v personální rovině neřeší.

„Zejména v současné komplikované mezinárodní bezpečnostní situaci je pro mne důležité, aby všechny služby fungovaly profesionálně, naplno a s ohledem na ochranu zájmů České republiky,“ konstatoval Sobotka.

Kam s ním? 

Sám Lang veřejně nevystupuje a zdržuje se jakýchkoliv komentářů. Oficiální vyjádření podobná tomu Sobotky jsou nicméně v takových situacích běžná. Třeba někdejší šéf resortu vnitra za ODS Ivan Langer v roce 2006 vyjadřoval podporu tehdejšímu šéfovi civilní rozvědky Karlu Randákovi ještě pár dní předtím, než ho vláda na jeho návrh odvolala.

Randák se posléze v civilu mstil např. zveřejněním fotek z italské dovolené tehdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS) se šéfem elektrárenského gigantu ČEZ Martinem Romanem. A právě s Randákovým příkladem souvisí ožehavá otázka, která jde ruku v ruce s možnými úvahami o odchodu jakéhokoliv dalšího šéfa tajné služby – totiž „kam s ním“.

„Dokud nepadne jméno nástupce a neřekne se, kam půjde ten předchozí, tak se nemůže uvažovat o reálnosti takových spekulací. Do té doby je to jen přání otcem myšlenky,“ řekl k tomu Právu jeden z bývalých vysokých zpravodajských důstojníků.

Únik přepisů odposlechů

Lidí z vyšších politických pater, kteří by si Langův odchod přáli, je přitom mnoho. Mezi důvody se nejčastěji zmiňuje průšvih tajné služby v podobě úniku přepisů odposlechů kontroverzního lobbisty Romana Janouška, který vyšel najevo v roce 2009 a za který je od loňska stíhán někdejší příslušník BIS a později hlavní analytik protikorupční policie Jan Petržílek.

Zejména někteří poslanci pak nemůžou Langovi zapomenout, že za BIS odmítl po Petržílkově zatčení „autorství“ Janouškových odposlechů, a tím i zodpovědnost za jejich únik. Jenže později se ukázalo, že přepisy skutečně z tajné služby pocházejí, a že Lang o tom navíc dobře věděl.

Týdeník Euro v této souvislosti nedávno informoval o další uniklé nahrávce, tentokrát přímo z porady Langa s jeho podřízenými bezprostředně po vypuknutí Petržílkovy aféry, na které šéf BIS informoval o vyšetřování této kauzy. Ani po roce od Petržílkova obvinění se celý případ navíc příliš nehýbe a například jeho advokáti hovoří o tom, že inspekce tajné služby nemá v ruce žádné důkazy.

Vyšetřující orgán BIS si přitom v poslední době uřízl ostudu také se stíháním některých příslušníků tajné služby za zneužívání pohonných hmot ze služebních aut, přičemž většina obviněných byla následně osvobozena a jeden z podezřelých mezitím spáchal sebevraždu.

Reklama

Výběr článků

Načítám