Hlavní obsah

Zdravotníci stále častěji čelí brutálním útokům

Právo, Jindřich Ginter

Snažte se být stále v kontaktu s kolegy, smluvte si s recepcí heslo znamenající nouzi. Když už jde do tuhého a v ordinaci jste pořád sami, nerozpakujte se spustit požární poplach. Tak radí lektoři při školeních o bezpečnosti práce zdravotníkům, jak se zachovat při napadení agresivním pacientem nebo návštěvníkem.

Foto: ZZS Praha

Ilustrační foto.

Článek

Některé nemocnice a ambulance proto začaly věnovat přípravě personálu na agresory větší pozornost. Reagují tak na narůstající brutalitu útočníků, podtrženou drogami a alkoholem.

Rozlehlé chodby lákají individua

Ročně je takových napadení až několik desítek. Jde však pouze o odhad vyplývající ze zveřejnění jednotlivých případů ve svodkách, protože policie napadení lékařů nebo zdravotnického personálu samostatně ve svých statistikách neeviduje.

„Řekli nám, ať to rozhodně nepodceňujeme. Ať neváháme například rozbít sklo na požárním hlásiči. Je pravda, že na pracovišti občas bývají jen jeden dva kolegové, jsme pod úrovní přízemí a na recepci se člověk hned nedovolá,“ potvrdila Právu ošetřovatelka z ambulantního rehabilitačního pracoviště nemocnice na Malvazinkách v Praze 1.

Další radou je hrát o čas. Třeba tím, že sestra agresivní osobě sdělí, že si musí zjistit podrobnosti o zdravotním stavu, zavolá na ochranku nebo recepci a smluveným signálem si přivolá pomoc.

„Při předchozích školeních bezpečnosti práce to tak rozhodně nezdůrazňovali. Přitom se už několikrát stalo, že po chodbě a čekárně se někdo potloukal, a když jsem se začala zajímat o to, na jakou proceduru čeká a na kdy byl objednán, tak prostě zmizel,“ uvedla ošetřovatelka z Malvazinek.

„Fyzických útoků zjevně přibývá. Častěji podáváme trestní stíhání za fyzické napadení. Co ale můžete dělat více, než že se volá ochranka? Zdravotníci jsou na to v rámci školení připravováni, ale o moc více se toho asi dělat nedá, než že tady máme kamerový systém a kolegové pomáhají kolegům,“ řekla však Právu mluvčí Fakultní nemocnice Motol Pavlína Danková.

Za nejtrénovanější jsou obecně považováni zdravotníci na chirurgických ambulancích a posádky sanitek, protože z ulic sbírají opilce a narkomany.

„Standardně procházejí kurzy psychologie a sebeobrany. Sanitky mají takzvané panik tlačítko, jímž se v případě nouze aktivuje operační středisko záchranky a pak se případně volá policie,“ sdělila mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová.

Posádku sanitky napadl nožem

Za letošní první pololetí pražští záchranáři evidovali čtyři případy napadení. K jednomu z nich došlo v lednu, kdy na záchranáře v sanitce vytáhl zraněný opilý muž osmnácticentimetrový nůž.

Na to, že měl dvě promile v krvi, 72 let a tržnou ránu na hlavě, byl překvapivě vitální. Přeřízl bezpečnostní pás, jímž byl připoután k sedadlu, a pak chtěl jednoho ze záchranářů bodnout do břicha. Posádka vozu uzamkla agresora v sanitce a přivolala policii.

Hlídka se ho snažila zklidnit. Marně. Musela použít donucovací prostředky nejprve přímo na ulici a pak znovu v Nemocnici Na Františku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám