Hlavní obsah

Na Znojemsko vtrhla stoletá voda, na Břeclavsku je zasypaný kemp

– Strachotín, Valtice • Aktualizováno
Právo, miv

Padající provazy deště byly hlavním jevem dominujícím noci na neděli na jižní Moravě. Nepřetržitý příval vody z oblohy na spoustě míst protínaly záblesky modrých majáků hasičů. Vody spadlo najednou tolik, že se postarala o lokální záplavy. Na Znojemsku zaplavila zhruba desítku rodinných domů. Na Břeclavsku se sesunul svah na kemp.

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní přepad Jevišovické přehrady Video: Město Znojmo

 
Článek

V Jevišovicích na Znojemsku se v neděli vylila z koryta řeka Jevišovka. Za poslední hodiny tam napršelo 160 milimetrů srážek a země tolik srážek nestačila pojmout. Voda v místní části Podolí zaplavila 10 až 15 rodinných domů. Své domovy muselo opustit asi 15 lidí. Nikomu se nic nestalo. "Voda se vylila na soutoku Jevišovky a Nedveky. Dostala se do obce a zasáhla rodinné domy. V obci nic takového nepamatujeme 50 let," řekl starosta Jevišovic Pavel Málek.

Foto: Město Znojmo

Starosta Znojma a předseda krizového štábu Vlatimil Gabrehl a hejtman Michal Hašek sledují situaci na Jevišovické přehradě.

Podle něj před polednem přestalo pršet. Po poledni ovšem začala voda zase stoupat. "V domech zasahují hasiči a odčerpávají vodu. Škody zatím nelze odhadnout," doplnil Málek. Situaci na místě sleduje i jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). "Pomoc nám nabídl i ministr vnitra Milan Chovanec, ale krajský záchranný systém zatím vše zvládá sám," poznamenal Hašek.

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči na jižní Moravě odčerpávají vodu Video: Milan Vojtek, Právo

„Jeviškovka je stále na III. SPA a stále stoupá. V současné době protéká Jevišovkou takzvaná stoletá voda. Výška hladiny ve Výrovicích je 250cm.,“ uvedla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Vodohospodáři cíleně manipulují na vodních dílech Jevišovice, Výrovice, kde je hodnota odtoku ve třetím stupni povodňové aktivity a podle tabulek firmy odpovídá dvacetileté vodě.

Foto: Město Znojmo

Bezpečnostní přepad Jevišovické přehrady

Dále intenzivně odpouští nádrže Nové Mlýny, kde ukazatel hlásí hodnotu odtoku balancující na hranici prvního a druhého stupně. Odpouštění hlásí i Vranovská přehrada. Řeka Rokytná kulminovala a je ve druhém stupni.

Podle mluvčí Znojemské radnice Zuzany Pastrňákové krizový štáb města řeší potíže v obcích Plaveč a Újezd, kde voda natekla do studen a je třeba zajistit náhradní zdroj pitné vody.

Foto: Václav Šálek, ČTK

V Dolních Věstonicích na Břeclavsku se vlivem deště sesunul svah pod silnicí. Půda zavalila rybářskou oblast s karavany.

K sesuvu na rybářský kemp došlo mezi Pavlovem a Dolními Věstonicemi. Dvacet metrů svahu zasypalo dva karavany, na třetí spadl strom, potvrdila Právu policie. Hasiči kvůli nestabilnímu podloží evakuovali 20 lidí. Jedna žena byla převezena do nemocnice. Neutrpěla vážnější zranění, spíše byla v šoku.

V Zaječí na Břeclavsku se zbortila část sklepa. Na místě zasahují hasiči, hrozí ale další zborcení.

Velká voda má rovněž na svědomí podemletou komunikaci na Znojemsku a nespočet zaplavených domů. Profesionální hasiči z Mikulova zasahovali v v mikulovském amfiteátru, aby likvidací vodní laguny umožnili program tradičního Pálavského vinobraní, situovaného právě do těchto míst. Následně odjeli do Valtic čerpat lagunu, tvořící se na zahradě nedaleko železniční zastávky. Voda z laguny ohrožovala okolní zástavbu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Liják a sesuv půdy zpustošily kemp na Břeclavsku.

S pokračujícím přívalem srážek ale museli žádat o posily a nakonec jen ve Valticích operovalo osm jednotek hasičů. Ti se pokoušeli dostat pod kontrolu lagunu, stále živenou přívalem vody z okolních svahů.

Osudná laguna

Další laguna se vytvořila i pod železničním mostem ve Valticích a byla osudná pro osobní auto, jehož pokus projet skončil nezdarem. V Sedleci a v Hlohovci vytahovali z bláta osobní auto a v Dolních Věstonicích zaměstnal dvě jednotky dobrovolných hasičů utržený svah. Hasiči místo zajistili provizorním pažením.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hasiči likvidují rozlitou vodu v břeclavském podjezdu.

Od půldruhé hodiny v noci na neděli hasiči řeší i podemletou komunikaci v Branišovicích na Znojemsku. Voda postihla Střelice a Hostěradice na Znojemsku, Ivaň na Brněnsku, Velké Bílovice na Břeclavsku a další obce, kde hasiči jen přejížděli od jednoho postiženého domu k druhému.

Rybník se přelil

Čtyři jednotky hasičů zasahují od sobotní dvaadvacáté hodiny v Troskotovicích na Znojemsku. V Ctidružicích řeší problémy s přelévajícím se rybníkem. Příčinou všech komplikací jsou extrémní srážky.

„Od sobotního večera přechází přes naše území, zejména na jihu Moravy, srážková fronta s extrémními úhrny srážek. Na srážkoměru Dolní Věstonice za posledních čtyřiadvacet hodin naměřili 135 milimetrů, z toho jen za šest hodin spadlo 56 milimetrů,“ uvedla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

„Hlášeny jsou problémy s vodou přitékající z polí ve Strachotíně, k vylití dochází v obci Černín na Jevišovce. Stoupá i hladina Dyje na horním toku. Ve Strachotíně hasiči situaci řeší celou noc. Nově vyrazili záchranáři prověřit podezření na posun hráze jezera u Dolních Věstonic na Břeclavsku.

Povodňová pohotovost pro Jihomoravský kraj a Vysočinu platí až do pondělí. [celá zpráva]

Silný déšť zasáhl i sever

Profesionální i dobrovolní hasiči museli v noci na neděli na severu Moravy a ve Slezsku opakovaně vyjíždět kvůli silným dešťům a bouřkám. Ty zasáhly celý Moravskoslezský kraj, nejvíce však Frýdecko-Místecko. Právo o tom informoval mluvčí moravskoslezských hasičů Marek Gašparin. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám