Hlavní obsah

Odpolední deště mohou na jižní Moravě zvýšit hladiny řek

• Aktualizováno

Odpolední deště mohou opět zvýšit hladinu řek v Jihomoravském kraji. Hladiny vodních toků mohou dosáhnout prvního, případně i druhého povodňového stupně, varoval v sobotu dopoledne Český hydrometeorologický ústav. Hladina dolní Dyje bude stoupat kvůli upouštění vodní nádrže Nové Mlýny. Nově je povodňová bdělost vyhlášena v Jihočeském kraji.

Foto: Foto HZS JMK

Lokální povodně způsobil v sobotu dopoledne v Pístovicích potok Rakoec.

Článek

Střední a dolní část řeky Moravy, přítoky Dyje a toky odvodňující Českomoravskou vrchovinu jsou nasycené, a mohou tak rychle reagovat i na mírný déšť, upozornili meteorologové.

Kvůli dešťům se zvedly hladiny řek na Českomoravské vrchovině, v sobotu ale již klesají. Je to například Šlapanka,Úsobrnský potok, Jevíčka či Třebůvka. Stoupat už nemá Hloučela, Svratka v Brně-Poříčí a Židlochovicích a Dyje v Ladné. Stoupají naopak střední a dolní toky v povodích těchto řek kvůli dotékající vlně.

Pokles hladin řek se však v povodí Moravy a Dyje zpomalí nebo zastaví kvůli aktuálním dešťům. Vyloučit nelze ani opětovné dosažení prvního či druhého stupně povodňové aktivity, uvedl ČHMÚ.

Do rána nejvíce pršelo v Krušných horách, na Klínovci spadlo až 48 milimetrů srážek.

V Jihočeském kraji by mohly v sobotu stoupnout hladiny horských a podhorských toků. Na některých úsecích horní Malše, horní Blanice a horní Otavy očekávají meteorologové v noci na neděli a v neděli překročení prvního stupně povodňové aktivity, tedy bdělosti.

Naopak, před sobotním polednem meteorologové zrušili povodňovou bdělost v Plzeňském kraji a povodňovou pohotovost ve Zlínském kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám