Hlavní obsah

Ministerstvo školství zrušilo záštitu projektu o islámu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo školství odebralo svou záštitu projektu Muslimové očima českých školáků, který měl středoškolským studentům přiblížit odlišnou kulturu a vychovávat je k toleranci. Podle ministra Marcela Chládka (ČSSD) měli někteří rodiče z projektu obavy a zrušení podpory doporučili také odborníci. Projekt zatím v žádné škole nezačal. Uvedla to dnes Česká televize (ČT).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek na brífinku po uvedení do své funkce na ministerstvu školství a tělovýchovy.

Článek

Projekt dva roky připravovali odborníci a studenti Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Pro střední školy je dobrovolný. Ministerskou záštitu získal letos v lednu od tehdejšího ministra Dalibora Štyse, teď byla zrušena.

"Tak jak se připravovala ta realizace a i z těch samozřejmě důvodů obav jednotlivých rodičů, tak odborníci na danou problematiku doporučili spíše tuto záštitu odejmout," řekl televizi Chládek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Rozhodně žádní rodiče dětí se nesetkali v praxi s tímto projektem," uvedla organizátorka projektu Klára Popovová.

Za propagandistický a jednostranný, připravený tak, aby vykresloval islám v příznivém světle, považují projekt autoři facebookové stránky Islám v ČR nechceme. To odmítl Bronislav Ostřanský z Orientálního ústavu Akademie věd ČR, podle kterého se informace obsažené v projektu zakládají na pravdě a jde jen o didaktickou příručku.

O projekt se podle ČT nyní zajímá jen několik středních škol. Třeba pražské Gymnázium Jana Keplera je rozhodnuto se do něj zapojit, přestože ministerstvo svou podporu stáhlo.

Zástupci sdružení Islám v ČR nechceme odnesli petici do SněmovnyVideo: Novinky

Zástupci sdružení Islám v ČR nechceme ve čtvrtek doručili do Poslanecké sněmovny petici proti udělení vyššího stupně náboženské registrace pro Ústředí muslimských obcí. Archy podepsalo podle jejich informací skoro 25 000 lidí. [celá zpráva]

Muslimské ústředí přitom žádost o přiznání zvláštních práv, které státem uznaným církvím lze udělit po desetileté registraci, zatím nepodalo a navíc zřejmě nesplňuje některé další podmínky. Desetiletá lhůta Ústředí muslimských obcí uplyne 17. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám