Hlavní obsah

Náměstci nejsou přílepkem, přesvědčoval Zemana Chovanec

Novinky, Václav Lang
Praha

Esem v rukávu ministra vnitra Milana Chovance ve sporu o tzv. politické náměstky jsou posudky právních specialistů jeho resortu, které ministr ve čtvrtek večer donesl na Hrad prezidentu Miloši Zemanovi. Říkají, že paragraf o kritizovaných náměstcích není přílepkem, jak tvrdí Zeman.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

„Pan prezident říká, že bude dávat zákon k Ústavnímu soudu právě kvůli tomu, že se jedná o takzvaný přílepek, o kterém se již Ústavní soud v minulosti vyjádřil, že je nechce. Toto (dokumenty, které přinesl Zemanovi) je argumentace k tomu, že to není přílepek, že je to součástí českého právního řádu od roku 2002,“ řekl novinářům po jednání Chovanec.

Odkazoval tak na původní návrh zákona o státní službě, který připravila v roce 2002 právě Zemanova vláda a kterým podle Chovance byli političtí náměstci zaneseni do právního řádu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zeman prý Chovance vyslechl a slíbil, že se bude jeho argumentací zaobírat. „Myslím si, že pan prezident je zatím rozhodnut vetovat tento zákon. Uvidíme, jestli jeho názor změní naše argumentace, kterou máme,“ zhodnotil Chovanec.

Dorazil i Chládek a Veleba

Ještě před ním jednal na Hradě s prezidentem ministr školství Marcel Chládek. Ten se ale se Zemanem nebavil o zákonu služebním, nýbrž vysokoškolském. Představil prezidentovi tuto normu, která nakonec hlavě státu nepřiznává právo veta při jmenování profesorů, jak to Zeman požadoval. Zatím tedy není jasné, jak se prezident k novele postaví, Chládek je ale optimistický.

O služebním zákonu ale prezident ještě ve čtvrtek odpoledne jednal se senátorem Janem Velebou. Ten mu podle svých slov řekl, že se pokusí iniciovat samostatnou senátorskou ústavní stížnost na služební zákon, rovněž kvůli politickým náměstkům. Podle dostupných informací se mu ale pravděpodobně nepodaří sehnat potřebný počet senátorských podpisů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám