Hlavní obsah

Veleba slíbil prezidentovi, že získá podporu senátorů pro ústavní stížnost na „budižkničemy”

Šéf Strany práv občanů (SPO) Jan Veleba slíbil prezidentu Miloši Zemanovi, že se pokusí najít 17 senátorů pro ústavní stížnost na služební zákon. Zemanovi jsou trnem v oku posty politických náměstků, které hlava státu nazvala „budižkničemy“. Veleba tvrdí, že jistou podporu má prý zatím od méně než deseti senátorů. Ústavní stížnost na služební zákon kvůli takzvaným politickým náměstkům je připraven podat i prezident.

Foto: Archív, Právo

Senátor Jan Veleba

Článek

"Po diskusi jsme se dohodli na tom, že já osobně se pokusím získat 17 senátorů, že uděláme totéž, co pan prezident, to znamená, Ústavní soud požádáme o přezkoumání služebního zákona," uvedl Veleba po schůzce s hlavou státu.  Odmítá, že by jen kopíroval názor Zemana, který je čestným předsedou jeho strany.

Je přitom podle něj dost možné, že se nakonec obě žádosti nemusí vůbec lišit. "Já si myslím, že hlavní argumenty budou, byť třeba jinými slovy, ale že to bude hodně podobné nebo i totožné," poznamenal senátor. Veleba má za to, že političtí náměstci, kteří nemají žádné povinnosti, v podstatě odporují právnické definici služebního poměru.

Navíc se podle bývalého prezidenta Agrární komory v minulosti ukazovalo, že mnozí ministři zemědělství i jejich náměstci nebyli odborníci. Odstranění politických náměstků ze zákona by v tomto ohledu podle něj mohlo napomoci. Od druhé stížnosti si slibuje větší šanci na úspěch.

Prezident nedávno varoval Sněmovnu, že pokud přes jeho avizované veto prosadí novelu služebního zákona s politickými náměstky, obrátí se kvůli nim se stížností na Ústavní soud.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám