Hlavní obsah

Příslušníci pomocných technických praporů budou moci žádat o odškodnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Příslušníci vojenských praporů nucených prací se dočkají odškodnění. Budou moci žádat o jednorázový příspěvek ke zmírnění křivd, které jim způsobil komunistický režim. Po jednání vlády o tom ve čtvrtek po půlnoci informoval premiér Bohuslav Sobotka.

Foto: Petr Horník, Právo

Minitr vnitra Milan Chovanec a premiér Bohuslav Sobotka ve Sněmovně

Článek

Novela bude přiznávat jednorázový příspěvek bývalým příslušníkům vojenských táborů nucených prací i za dobu, kdy byli zařazeni v technických praporech. Příspěvek dostanou v případě, že v nich působili bezprostředně po zařazení ve vojenském táboře nucených prací. Žádost bude možné podat do 31. března 2015.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky se na tento účel vyčlení zhruba 25 miliónů korun z rozpočtu ministerstva vnitra. „Bývalí příslušníci PTP by byli odškodněni i za dobu jejich služby v tzv. technických praporech,“ doplnil na tiskové konferenci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Uvedl také, že je dobře, že vůbec k takovému odškodnění dojde, i když to letos bude právě 25 let po listopadu 1989.

Ministerstvo předpokládá, že o odškodné by mohlo žádat asi 3500 lidí. Nárok budou mít na jednorázový příspěvek 1800 korun za každý započatý měsíc, který u technických praporů strávili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám