Hlavní obsah

Bývalí policisté, kteří teď slouží státu, se o výsluhy bát nemusí

Právo, Oldřich Danda

Další pokus politiků zrušit výplatu výsluh bývalým příslušníkům bezpečnostních sborů po dobu, kdy zároveň pobírají plat státního zaměstnance, zase nevyšel. Poslanci ve středu při hlasování o služebním zákonu odmítli návrh poslance TOP 09 Daniela Korteho, který chtěl zrušení souběhu mzdy ve státní správě a výsluh prosadit. Pro jeho podnět bylo jen 25 poslanců z TOP 09 a ODS.

Foto: Policie ČR

Bývalí policisté, kteří nyní pracují pro stát, stále pobírají výsluhy.

Článek

Tisíce vojáků, policistů či vězeňských dozorců, kteří zakotvili na ministerstvech, se tak o své výsluhy zatím bát nemusí. Vyhráno ještě nemají. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) Právu řekl, že se v koalici domluvili na hlasování proti a problém výsluh vyřeší v rámci koalice.

„Určitě o tom musíme ještě jednat a vyřešit ten problém citlivě, aby nám lidi neutekli,“ řekl Právu Chovanec.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dodal, že např. ministryně spravedlnosti Helena Válková (za ANO) argumentovala, že řada vychovatelů v nápravných zařízeních jsou bývalí policisté, kteří berou velmi nízký plat a bez podpory výsluh by špatně honorovanou práci brzy opustili.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková v Otázkách Václava Moravce

Plat a současně i výsluhy pobírá několik tisíc státních zaměstnanců. Jde o bývalé vojáky, policisty, hasiče, celníky, vězeňské dozorce a příslušníky civilních tajných služeb.

Např. na ministerstvu obrany je to čtvrtina civilních zaměstnanců, tedy něco přes dva tisíce lidí. Jejich průměrná výsluha je 11 840 korun měsíčně. Průměrná výsluha bývalých policistů či hasičů činí 10 475 korun měsíčně.

Známý je případ šéfa hasičů Miroslava Štěpána, ten odešel s výsluhou 60 tisíc měsíčně. ­Obrana vyplácí jednomu bývalému vojákovi výsluhu 65 tisíc měsíčně, třináct jich bere nad 50 tisíc. Celkově posílá stát na výsluhách všem vysloužilcům přes sedm miliard korun ročně. Z toho ministerstvo vnitra skoro čtyři miliardy, obrana dvě a půl miliardy, po půl miliardě pobírají bývalí celníci a dozorci.

Obrana zpřísní kritéria

Výsluhy jsou častým terčem politiků, ale zatím se jim změnit jejich výši či výpočet příliš nedařilo. Nečasova vláda pouze zavedla 15procentní zdanění výsluh, čímž si vysloužila řadu žalob ze strany vojáků i policistů.

Ministerstvo obrany chce alespoň zpřísnit kritéria pro výplatu výsluh. Novinky by měl přinést zákon o vojácích, který bude Sněmovna brzy schvalovat ve třetím čtení a který by měl zavést zcela nový kariérní řád.

Dnes mají nárok na výplatu výsluhového příspěvku všichni vojáci po 15 letech služby, s přibývajícími roky v armádě stoupá i výše výsluh. Po třiceti letech služby může dosáhnout až 55 procent mzdy.

Určité skupiny vojáků – letci, letecký personál, vojenská policie a vojenští zpravodajci – mají dnes nárok na tzv. zvýhodněný zápočet. Tedy že za každý odsloužený rok se jim započítává rok a půl. Tato výhoda by měla zůstat jen pilotům, částečně vojenským špiónům a také vojákům, kteří prošli válečnými misemi.

Také nebude výše výsluh vypočítávána z posledního roku, ale z posledních pěti let. „Nebudou se také započítávat odměny a pohyblivé složky, které přestanou existovat,“ řekl Právu personální ředitel ministerstva obrany Petr Vančura. Tím by se mělo zabránit excesům, kdy si vojáci v posledním roce služby dokázali zařídit vysoké odměny, a tím pádem měli nárok na vysoké výsluhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám