Hlavní obsah

Kalousek: Portfolio pro Jourovou je facka Sobotkovi za politiku vůči Ukrajině

– Praha
Novinky, Václav Lang

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek se v rámci debaty o stanovisku vlády k protiruským sankcím velmi ostře pustil do Sobotkova kabinetu. Premiérovi vyčetl jeho postoj k řešení konfliktu na Ukrajině a prohlásil, že právě kvůli tomu Česká republika nezískala pro svou budoucí eurokomisařku požadované ekonomické portfolio.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09) na schůzi Poslanecké sněmovny

Článek

Kalousek zkritizoval vládu za nejasné stanovisko, kdy „vnímáme Evropskou unii jako bankomat“, z kterého chceme brát, ale ne se podílet na jeho údržbě. „Děláme politiku malých nedůvěryhodných vychcánků,“ prohlásil.

Výsledkem je podle něj středeční rozhodnutí Evropské komise o rozdělení portfolií nových eurokomisařů, kdy ministryně Věra Jourová místo kýženého ekonomického resortu dostala na starost spravedlnost a ochranu spotřebitele. [celá zpráva]

Kalousek připomněl, že Česko dostalo zcela jiné portfolio, přestože vládní představitelé dlouho dopředu lobbovali za ekonomický obor a snažili se jej pro Českou republiku vyjednat. Navíc podle něj na toto místo ani nebyla tak velká tlačenice.

„Nikdo o něj moc nestál. Problém je, že Evropská unie, zhnusena naším postojem, ostudou, kterou učinil prezident republiky ve Walesu, přemýšlela, komu tedy to portfolio dát jinému, tak ho dala Rumunovi,“ řekl Kalousek.

„Předseda vlády nemohl dostat větší facku, než že to portfolio dostali Rumuni, kteří ho ani tak nechtěli,“ dodal a označil tento výsledek za totální diplomatický debakl české zahraniční politiky.

Zaorálek se zastal prezidenta

Proti tomu se ohradil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, jehož Kalousek nazval loutkou v rukách premiéra Bohuslava Sobotky a vicepremiérů Andreje Babiše a Pavla Bělobrádka.

Zastal se prezidenta Miloše Zemana a uvedl, že není pravda, že by na summitu NATO ve Walesu minulý týden České republice udělal ostudu. „Nikdo tam nevnímal Českou republiku jako někoho, kdo se někam schovává nebo se chce nechat vézt jako černý pasažér,“ prohlásil Zaorálek.

Kalouskův výrok o portfoliích označil za odvážnou spekulaci. Zejména proto, že ji vyslovil právě bývalý ministr financí z vlády, během které mělo Česko závažné problémy s čerpáním evropských peněz. To je podle Zaorálka hlavní důvod, proč Jourové nepřipadlo portfolio regionálního rozvoje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám