Hlavní obsah

Sobotka: Věřím, že prezidenta o služebním zákonu přesvědčím

Novinky, Václav Lang
Praha

Premiér Bohuslav Sobotka bude chtít znovu mluvit s prezidentem Milošem Zemanem a přesvědčit ho, aby nevetoval zákon o státní službě, který ve středu v třetím čtení odsouhlasila Sněmovna. Sobotka věří, že nebude potřeba, aby jej poslanci museli znovu odhlasovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Zákon putuje po středečním jednání ve Sněmovně do Senátu, který by jej měl vzhledem k převaze koaličních senátorů hladce schválit. Prezident už ale prohlásil, že pokud zákon projde i s tzv. politickými náměstky, což se stalo, bude jej vetovat.

I když koaliční strany deklarují dostatek hlasů pro to, aby prezidentovo veto přehlasovaly, Sobotka bude chtít prezidenta ještě přesvědčit, aby se k vetu neuchyloval. „Znamenalo by to pouze zdržení legislativní procedury,“ prohlásil. „Věřím, že nové hlasování v Poslanecké sněmovně už potřeba nebude,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kladným signálem pro prezidenta by podle Sobotky měl být už samotný fakt, že zákon ve své stávající podobě získal širokou podporu napříč Sněmovnou.

Prezident Miloš Zeman už dříve pohrozil, že pokud zákon vetuje, a Sněmovna jej přesto potlačí i s kritizovaným paragrafem o politických náměstcích, zváží podání ústavní stížnosti. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám