Hlavní obsah

Zklamání pro Jourovou. Má být eurokomisařkou pro spravedlnost a spotřebitelskou politiku

• Aktualizováno

Česká kandidátka na eurokomisařku a nynější ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) bude eurokomisařkou pro spravedlnost, spotřebitelskou politiku a otázky rovnosti pohlaví. Plyne to z materiálů Evropské komise. Nepotvrdila se tak dopolední informace Českého rozhlasu, že povede vlivnou oblast regionální politiky, o niž ČR usilovala.

Foto: Petr Horník, Právo

Věra Jourová (ANO)

Článek

Jourová míní, že nominaci na resort spravedlnosti ovlivnilo její právnické vzdělání. Připustila, že cítí i určité zklamání.

"Čekala jsem jiné portfolio. Výběr ovlivnilo to, že mám právnické vzdělání. V konečném důsledku oblast spravedlnosti ale ovlivňuje životy všech občanů v Evropské unii," uvedla Jourová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Česko stálo hlavně o ekonomickou oblast. Snažilo se získat resort regionálního rozvoje, mluvilo se také o dopravě. "Určité zklamání to je. Profesně jsem se na regionální rozvoj doma připravovala mnoho let," přiznala nynější ministryně pro místní rozvoj.

Zaskočení politici

Překvapení neskrývají ani zástupci ANO a ČSSD. Podle šéfa lidovců Pavla Bělobrádka nemusí být post definitivní.

O portfoliu pro českou kandidátku na eurokomisařku se v minulých dnech a týdnech spekulovalo opakovaně. Minulý týden se objevila informace, že by měla mít na starost oblast dopravy a vesmíru. [celá zpráva]

V EK bude podle materiálu, který byl zveřejněn na webu, sedm místopředsedů. Portfolio regionálního rozvoje povede nakonec Rumunka Corina Cretuová, oblast dopravy a vesmíru bude spravovat Slovák Maroš Šefčovič.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker oznámí složení komise během středy. Návrh ještě budou muset schválit europoslanci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám