Hlavní obsah

Poslanci schválili služební zákon i s „budižkničemy“, na řadě je Senát

• Aktualizováno
Novinky, jas, val

Poslanci na středeční schůzi schválili v závěrečném třetím čtení konečnou podobu zákona o státní službě. Počítá i se zavedením tzv. politických náměstků, které kritizuje prezident Miloš Zeman. Pro hlasovalo 127 poslanců ze 172 přítomných, 12 jich bylo proti. Zákon nyní putuje do Senátu a posléze k prezidentovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Sněmovna odsouhlasila komplexní pozměňovací návrh služebního zákona, tak jak se na něm dohodly koalice s opozicí. Obsahuje i takzvané politické náměstky, proti kterým se ohradil prezident, který je označil za „budižkničemy“, a část opozice.

Naopak poslanci nesouhlasili s návrhem šéfa poslanců Úsvitu Radima Fialy, aby byli političtí náměstci ze zákona zcela vypuštěni, a stejně tak s návrhem komunistů, aby se jejich počet snížil ze dvou na jednoho.

Na řadě je tak nyní Senát a posléze prezident. Ten už se vyslovil, že pokud ze zákona nevypadnou političtí náměstci, bude zákon vetovat. A pokud jej Sněmovna přehlasuje, podá kvůli normě ústavní stížnost. [celá zpráva]

V závěrečném hlasování se proti vyslovilo 11 poslanců hnutí Úsvit a jeden poslanec KSČM.

Kalousek chtěl vyjmout Vysokou školu SNB

Z pozměňovacích návrhů neprošel žádný, který by zásadně měnil smysl zákona. Ani návrh pozměňovacího zákona Daniela Korteho (TOP 09), za který se přimlouval šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle tohoto návrhu by se za uznané vzdělání pro státní správu přestalo považovat absolvování Vysoké školy SNB, kterou Kalousek označil za „líheň budoucích příslušníků represe komunistického zločinu“.

„Jestliže 25 let po listopadu 1989 uznáme, že je to odpovídající vzdělání pro státní správu demokratického státu, myslím si, že se tím vysmějeme odkazu sametové revoluce,“ prohlásil šéf poslanců TOP 09.

Proti výsledku hlasování o tomto pozměňovacím návrhu se ohradil: „Nás tento postoj nepřekvapil u klubu KSČM a hnutí ANO – vzhledem k anamnéze jeho předsedy – ale nutno obdivovat postoj historických stran ČSSD a KDU-ČSL, které neváhaly buď přiznat barvu, nebo pochopit pragmaticky horký tep doby.“

Poslanci TOP 09 si podle něj chtějí ponechat názor, že absolventi zmíněné školy nemají plnohodnotné vzdělání jako například absolventi Karlovy univerzity. „Při první příležitosti se tento váš rudý názor pokusíme změnit,“ vzkázal koalici.

Šéf KSČM Vojtěch Filip mu oponoval, že kdo rozlišuje lidi podle toho, jakou vystudovali školu, a nikoli podle morálních kvalit, tak se mýlí.

Sobotka má vysvětlit postoj k sankcím

Po projednání služebního zákona by mělo dojít na dvě další schůze. Na popud pravicové opozice bylo svoláno mimořádné jednání, na němž by měl premiér Bohuslav Sobotka  (ČSSD) vysvětlovat postoj vlády k protiruským sankcím.

Poslanci by na další schůzi měli rozhodnout rovněž o zvýšení spotřební daně na cigarety a zachování zelené nafty pro zemědělce, novele zákona o dětských skupinách i novele odpadového zákona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám