Hlavní obsah

Primátor Hudeček: Nepřevzít řetěz? To už bych dnes neudělal

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pokud Tomáš Hudeček obhájí v podzimních volbách křeslo pražského primátora, tentokrát neodmítne převzít primátorský řetěz, jak to udělal loni v červnu údajně proto, že by ho zbytečně tížil. V rozhovoru, který poskytl Novinkám krátce po zahájení kampaně TOP 09, uvedl, že už by totéž neudělal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražský primátor Tomáš Hudeček

Článek

Ve svém úterním projevu při zahájení kampaně TOP 09 jste řekl, že pokud si někdo myslí, že se Česká republika může dostat na evropskou úroveň rozvinutím Brna, Ostravy, Břeclavi nebo Krnova, je na omylu a pouze podpora Prahy nás může dostat na evropskou úroveň. Sklidil jste za to ostrou kritiku. Litujete toho výroku?

Bylo mojí neobratností a chybou, že jsem ve svém vystoupení použil nevhodný příměr. Za toto své vyjádření se obyvatelům i představitelům těchto měst omlouvám.

To, co jsem chtěl zdůraznit, je fakt, že Praha je klíčovým tahounem celé České republiky, podílí se nejvíce na tuzemském HDP. Dnes v Praze navíc probíhají významné změny, které ji směřují na úroveň vyspělých a úspěšných západních metropolí. Proto je důležité, aby stát Prahu podporoval. Z rostoucí prosperity hlavního města bude těžit celé Česko, včetně regionů.

Pochopitelně, stát musí myslet i na další města, obce a kraje. Nežádám pro Prahu žádné výjimky, je v našem společném zájmu, aby byla prosperující a moderní metropolí a stala se tahounem růstu celého státu.

Obhajujete křeslo primátora v době, kdy stále není dostavěn tunel Blanka a probíhají spory o Opencard. Jak se s těmito kauzami vypořádáte?

Nesdílím váš názor, že nejsme vypořádaní. Tunel Blanka se dostaví jenom díky našemu postupu zákonného zaplacení, protože tunel Blanka byl objednán v roce 2006, osm let se stavěl, z toho čtyři roky se na něj v podstatě dávaly peníze i na základě neexistujících objednávek a služeb. Následně od roku 2010 do roku 2013 se za tunel přestalo platit, to byla rada pana primátora Svobody s panem náměstkem Noskem. Když jsme to převzali my v červnu roku 2013 a zjistili, že platby neprobíhají, museli jsme nějakým způsobem zajistit postup, aby stavba byla řádně zaplacená, což se podařilo až pomocí arbitrážního soudu, a díky nám bude Blanka otevřená a zákonně zaplacená. To je vyřešená věc. Blanka bude Metrostavem předána ke konci září, i když je třeba ještě dodělat bezpečnostní technologie tak, abychom tunel mohli otevřít bezpečně v rámci všech předpisů. To ještě nějaký ten den, týden nebo měsíc bude trvat.

Kdy by se tedy Blanka měla začít používat?

Metrostav předá jako dodavatel stavbu na konci září, to bylo rozhodnuto arbitrážním soudem v dubnu, a následně druhý dodavatel technologií, firma ČKD DIZ si ještě vzala nějaký čas na dodání těchto technologií. Datum tedy není ještě finálně určeno, ale nemělo by to být déle než řádově jednotky měsíců.

A co kauza Opencard?

Opencard jako karta pro Pražana je v současné době ve stabilizované podobě. To znamená, že se žádný uživatel nemusí obávat, že by jeho karta přestala platit. Bude nadále funkční a v případě konce její platnosti je pravděpodobné, že při dalším vyjednávání dojde k situaci, kdy si vymění kartu, a aniž to pozná, tak teoreticky získá kartu s jiným systémem. Pro uživatele to ale nebude žádný rozdíl.

Vy a další radní ale v rámci tohoto projektu stále čelíte obvinění. Neuškodí vám to ve volbách?

Dlouhodobě říkám, že ta kauza je úplně absurdní v tom, že do roku 2011 bylo za Opencard utraceno 1,3 miliardy korun, a následně přišlo naše opatření, tak aby Pražané o kartu nepřišli, a zcela bez jakékoli finanční ztráty ten projekt udrželo při životě. Takže se kauza měla mnohem více týkat předchozí politické reprezentace a můžu se jen zamýšlet nad tím, proč takovéto nesmyslné vyšetřování trvá dva roky.

Nebojíte se tedy případného rozsudku, kdy vám hrozí až osm let vězení?

Hlavně mi připadne divné, proč to trvá dva roky. Už dávno se na to měl podívat někdo kompetentní, ne jedna státní zástupkyně a dva policisté, a naopak to posoudit zdravým rozumem.

Neuškodí vám mezi Pražany kampaň Víte, že..., v jejímž rámci informujete na plakátech v ulicích hlavního města o vašich úspěších, třebaže na kampaň se čerpaly peníze z městské kasy a podle kritiků se jedná o předvolební propagaci TOP 09?

Propagace Rady hlavního města Prahy je zcela přirozenou součástí mediální prezentace. Za primátora Béma bylo na mediální prezentaci utráceno 90 miliónů ročně, za primátora Svobody 60 miliónů ročně a my máme rozpočet dva milióny ročně. A po roce fungování Rady hlavního města Prahy vyšly informační letáky v hodnotě 350 tisíc korun o tom, co se za rok stalo. Vzhledem k tomu, že jsem primátorem rok, tak mě v podstatě kdykoli kdokoli může nařknout z toho, že cokoli jsem během svého primátorování udělal, tak jsem udělal v rámci volební kampaně, neboť jsem tam jenom rok. Takže v tomhle ohledu na to už nemůžu víc říct.

Před volbami se hodně hovořilo o sporech uvnitř pražské TOP 09. Radní Ludmila Štvánová vám dokonce adresovala dopis, v kterém vám vytýká styl politiky a tvrdí, že jste si na kandidátku prosadil své kamarády...

Jsem přesvědčen o tom, že kandidátka je složená naopak z odborníků, za které se můžu i jako vystudovaný vysokoškolský pedagog a současně stále přednášející vysokoškolský pedagog na nejstarší středoevropské univerzitě postavit. Je to kandidátka složená z odborníků, za které můžu říct, že v případě, že dostanou ode mě pověření, tak svoji práci na magistrátu v podobě radního naprosto perfektně zvládnou. V rámci každé strany zkrátka na kandidátce někdo je a někdo není.

Jaké máte vztahy s šéfem pražské TOP 09 Jiřím Vávrou a vaším náměstkem Jiřím Nouzou, kteří se rovněž ucházeli o primátorskou kandidaturu?

Myslím si, že je v pořádku, že kandidovali. Máme normální pracovní vztah.

Když jste loni v červenci nastoupil do funkce primátora, odmítl jste nosit primátorský řetěz, což vám mnozí vyčítali. Budete na tomto postoji trvat, pokud nyní tento post obhájíte?

To byla věc, kterou bych už dnes neudělal. Myslím si, že jsem do toho dorostl. Tenkrát jsem o místo primátora opravdu neusiloval, bylo to dáno na základě tehdejších povodní a naší velmi dobré práce. Že jsem si řetěz nevzal, byla reakce na slova jednoho z opozičních zastupitelů, že mi jde o řetěz. Já jsem tenkrát zareagoval způsobem, kterým bych dneska už nezareagoval.

Takže když se stanete primátorem, budete řetěz nosit?

Už teď jsem měl řetěz na sobě řádově desetkrát v rámci oficiálních akcí - při vítání prezidentů, při velmi vážených ceremoniálních záležitostech a samozřejmě také při oddávání.

Víte už, s kým byste šli po volbách do koalice a s kým byste ji rozhodně nestavěli?

Zatím jsem přemýšlel pouze o tom, že je absolutně nepřípustná koalice, a mně je i bytostně nepříjemná myšlenka na koalici s KSČM jako stranou, která podle mě v našem současném politickém systému už opravdu nemá co pohledávat. Všechny ostatní strany jsou nepochybně podle volebních výsledků možné k případnému jednání. Zatím se osobně potkávám i jako primátor se všemi a se všemi jednám, takže si myslím, že v tomto ohledu se teď těžko dá říct nějaká budoucí varianta koalice.

Nebojíte se, že by se opakoval stejný scénář jako před čtyřmi lety, kdy sice TOP 09 v Praze zvítězila, ale koalici na magistrátu vytvořily ODS s ČSSD?

Naším cílem je opravdu ve volbách udělat takový výsledek, abychom byli významnou a v podstatě téměř jedinou silou, která bude určovat podobu koalice, právě tak, aby se neopakovala situace z roku 2010.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám