Hlavní obsah

Ještě větší blbec, než jsme doufali, vzkázal Hudečkovi Hašek za jeho slova o Brně

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Slova pražského primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) o tom, že žádné jiné město kromě Prahy nemůže dostat Českou republiku na evropskou úroveň, nezůstala dlouho bez odezvy. Do primátora opřeli exprimátor Bohuslav Svoboda a jihomoravský hejtman Michal Hašek, jenž okomentoval výrok slovy: „Ještě větší blbec, než jsme doufali.” Hudeček se posléze za svou „neobratnost” omluvil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Primátor Prahy Tomáš Hudeček

Článek

Hudeček v úterý při zahájení kampaně TOP 09 prohlásil, že je potřeba věnovat pozornost hlavně Praze, aby se Česká republika dostala na evropskou úroveň. „Pokud si kdokoli v České republice myslí, že Česká republika se může dostat na evropskou úroveň rozvinutím Brna, Ostravy, Břeclavi nebo Krnova, je na velkém omylu,“ prohlásil. [celá zpráva]

To vytočilo jihomoravského hejtmana Michala Haška, který na svém facebookovém profilu uvedl, že jej Hudečkova slova přiměla vzpomenout na film Víta Olmera Ještě větší blbec, než jsme doufali. „Tomáši Hudečku, Česká republika opravdu není jen hlavní město Praha s jejími tunely na veřejné finance,“ vzkázal Hudečkovi.

„Ne nadarmo naši předci rozdělovali víno do kategorií: dá sa, nedá sa, dá sa svařit a dá sa Pražakom (po dnešku Hudečkovi),“ dodal.

Rodilý Pražák by to neudělal, řekl Svoboda

Později na sociální síti ještě napsal, že bude chtít na pátečním zasedání Rady Asociace krajů po Hudečkovi vysvětlení.

Primátor si za svá slova slízl kritiku i od svého předchůdce ve funkci Bohuslava Svobody. „Nevím, jestli to Tomáš Hudeček myslí vážně, pokud říká, že se Česká republika dostane na vyšší úroveň pouze tehdy, když bude podporovat hlavně Prahu. Je to další křečovitá snaha, jak zaujmout. Rád bych upozornil na to, že právě Miroslav Kalousek z TOP 09 společně s Petrem Gazdíkem ze STAN připravili Prahu o zhruba 700 miliónů korun ročně na změně systému rozpočtového určení daní,“ uvedl.

„Také si dovolím poznamenat, že rodilý Pražák by Prahu nikdy nesrovnával s Brnem, Olomoucí či Krnovem a neplácal by podobné věty na veřejnosti. Jen člověk nejistý si svou prací a pozicí se může podobně pochybně vymezovat,“ dodal na adresu Hudečka, který je původem z Olomouce.

Primátor se záhy omluvil

Primátor po vlně kritiky uznal chybu a obyvatelům i představitelům zmíněných měst se omluvil.

"To, co jsem chtěl zdůraznit, je fakt, že Praha je klíčovým tahounem celé České republiky, podílí se nejvíce na tuzemském HDP. Dnes v Praze navíc probíhají významné změny, které ji směřují na úroveň vyspělých a úspěšných západních metropolí. Proto je důležité, aby stát Prahu podporoval. Z rostoucí prosperity hlavního města bude těžit celé Česko, včetně regionů," citovala ČTK z tiskové zprávy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám