Hlavní obsah

Tresty za daňové podvody mají přitvrdit

Právo, Jiří Hardoš

Úřady po zřízení speciálního týmu Kobra chystají další bič na podvodníky s daněmi. Nejde jen o avizované opětovné zavedení trestnosti už samotné přípravy krácení daní, ale na stole je rovněž návrh na zpřísnění sankcí, které mají pachatelům hrozit u soudu. Až dvanáct let.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Příslušníci Celní správy při jednom ze zásahů

Článek

Změny se dostaly do novely trestního zákoníku z dílny ministerstva spravedlnosti, čeká se na projednání vládou. Úřad si od toho slibuje více peněz vybraných zejména na spotřebních daních a daních z přidané hodnoty (DPH). Stát kvůli daňovým podvodům přichází o miliardy korun.

Kroky k znovuzavedení trestnosti zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby ve stadiu přípravy nejsou nečekané. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) o plánu mluvil již řadu měsíců. Mimo jiné s tím, že má tato změna pomoci týmu Kobra, specializovanému na závažnou daňovou kriminalitu.

O snaze zároveň zpřísnit sazbu se však dosud veřejně příliš nevědělo. Podle návrhu by se měla horní hranice trestní sazby zvednout ve druhém odstavci, který hovoří o škodě nejméně půl miliónu korun, z osmi na deset let a ve třetím odstavci, který se týká více než pětimiliónové škody, z deseti na dvanáct let vězení.

Podle ministerstva spravedlnosti je zvýšení sazby „adekvátní společenské škodlivosti tohoto jednání a způsobeným následkům“. Obě změny se do návrhu dostaly v rámci meziresortního připomínkového řízení na základě podnětu ministerstva vnitra.

Do rukou policie se dostávají jen bíle koně 

Svůj návrh na znovuzavedení trestnosti přípravy krácení daně odůvodnilo potřebou dřívějšího zahájení trestního řízení. To je totiž mimo jiné předpokladem pro nasazení odposlechů. Policie si podle dokumentu stěžuje na to, že když objeví třeba nelegální výrobnu tabákových výrobků ještě před tím, než začne jejich distribuce, zůstávají pachatelé bez postihu a není ani možné zabavit jejich vybavení.

Další problémy kriminalisté popisují v souvislosti s krácením DPH při obchodech s palivem. Pohonné hmoty pachatelé nakoupí v Německu nebo Rakousku a po dodání do Česka nepřiznávají a neplatí DPH. V době, kdy jednání začne být trestné, je prý příliš pozdě. Do rukou policie se dostávají pouze bílí koně, kteří figurují v účelově založených firmách, a hlavní organizátoři unikají.

K podobnému krácení DPH podle ministerstva dochází i v rámci obchodů se šrotem, mobilními telefony nebo dřevem. Zavedení trestnosti přípravy krácení daní by mělo pomoci rovněž v boji s daňovými úniky při výrobě lihovin a alkoholu.

„U těchto komodit si pachatelé typicky nejdříve opatřují prostředky pro pozdější páchání této trestné činnosti (např. účelově upravují výrobní zařízení na zpracování lihu, opatřují si etikety, obaly a denaturovaný líh apod.) a tato jednání lze poměrně snadno prokázat,“ píše se v důvodové zprávě novely.

Od vyškrtnutí jen zhoršení 

Ministerstvo spravedlnosti upozorňuje na to, že od roku 2009 dochází k nárůstu daňové kriminality. Trestnost přípravy krácení daní neobsahuje trestní zákoník účinný od začátku roku 2010. Předchozí kodex ji zahrnoval.

„Aby trestná činnost spočívající ve zkrácení daně, poplatku a podobné platby mohla být účinně postihována, potřebuje policejní orgán zahájit trestní řízení a fiktivní plnění monitorovat, dokumentovat, a opatřit si tak relevantní důkazy pro trestní řízení již v rané fázi páchání trestné činnosti,“ argumentuje úřad.

Ministerstvo spravedlnosti tak proti návrhu nic nenamítlo, byť se jeho šéfka Helena Válková (ANO) v dubnu nechala v České televizi slyšet, že by šlo o nesystémové řešení.

„Zavedení trestnosti přípravy u zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby je klíčovým opatřením, bez něhož budou orgány činné v trestním řízení vždy čekat na okamžik, kdy je daň skutečně zkrácena, tj. kdy došlo k dokonání trestného činu,“ sděluje nyní úřad Válkové v důvodové zprávě.

Po oznámení plánu zavést trestnost přípravy krácení daně se v minulých měsících objevily obavy, aby nedošlo ke kriminalizaci běžného daňového poradenství.

Úřady však dotyčné uklidňovaly s tím, že by změna neměla vést k postihování zákonné daňové optimalizace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám