Hlavní obsah

V centru Hradce Králové nouzově přistály dva balóny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

V centru Hradce Králové v pondělí večer nouzově přistály dva horkovzdušné balóny celkem s 15 lidmi na palubách. Jeden si pro přistání vybral zahradu kulturního domu Střelnice, druhý Baťkovo náměstí. Při netradiční události nebyl nikdo zraněn.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Důvodem nouzového přistání bylo podle pilotů, že náhle přestal vát vítr. Také mluvčí krajské policie Ivana Ježková řekla, že špatné povětrnostní podmínky byly nejpravděpodobnější příčinou přistání.

"Před letem jsme si ověřili sílu větru, krátce po startu přestalo foukat a nepodařilo se nám změnit směr a zůstali jsme v podstatě na místě," řekl jeden z pilotů.

Při snaze najít vítr, který by balón zanesl mimo centrum města, vystoupal jeden z pilotů zhruba i do kilometrové výšky, ani to však situaci nezměnilo. Piloti obou balónů se kvůli hrozbě blížící se bouřky rozhodli pro nouzové přistání v centru města.

"Na tuto situaci je standardní postup. Kontaktoval jsem pozemní personál. Řekl jsem jim, kde budeme přistávat, a z koše jsem jim hodil padesátimetrové lano, kterým nás vtáhli sem do prostoru náměstí," řekl pilot balónu, ve kterém bylo sedm pasažérů. Obdobný počet pasažérů letěl i druhým balónem konkurenční firmy.

Oba balóny dosedly nedaleko křižovatky na městském okruhu, naštěstí ale mimo silnici, takže policisté na místě ani nemuseli usměrňovat dopravu. "Provedli jsme i dechovou zkoušku, která byla u obou pilotů negativní," doplnila policejní mluvčí. Případ bude ještě nyní prověřovat Ústav pro odborně technické zjišťování příčin leteckých nehod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám