Hlavní obsah

Pětiletý Brit přestál cestu do Prahy dobře, protonová léčba začne příští týden

– Praha • Aktualizováno

Letadlo s pětiletým Britem Ashyou Kingem přistálo v pondělí zhruba hodinu po poledni na pražském Letišti Václava Havla. Chlapce s mozkovým nádorem převezli ze Španělska, z letiště ho pak sanitka přepravila do Fakultní nemocnice Motol. Tam bude hospitalizovaný během léčby v pražském Protonovém centru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britský chlapec dorazil do nemocnice v MotoleVideo: Reuters

 
Článek

Hoch v pondělí ráno opustil v sanitce nemocnici v jihošpanělské Malaze. Do Prahy ho transportovalo zdravotnické letadlo. Stroj svým vybavením splňoval všechny požadavky na péči, kterou dítě potřebuje.

Nemocný chlapec cestu přestál dobře, řekla mluvčí Protonového centra Iva Taťounová. Chlapcův otec Brett uvedl, že je rád, že jsou konečně v Česku. Během odpoledne otec absolvuje prohlídku Protonového centra, kde bude seznámen s podrobnostmi o průběhu léčby a představen zdravotnickému týmu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ashya King

Lékařské konzilium motolské nemocnice v pondělí ráno vyhodnotilo, že plánovaná léčba malého Brita v Praze by byla možná. Novinářům to řekl přednosta kliniky dětské hematologie a onkologie Jan Starý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lékaři v Motole plánují protonovou léčbu nemocného chlapceVideo: Reuters

V dalších dnech hoch podstoupí vyšetření, která mají vyloučit, že nádor po operaci znovu roste či se šíří dál. Ozařování s mírnou podporou chemoterapie začne příští týden. Naplánováno je zatím 30 ozáření, pět dní v týdnu po jednom ozáření denně.

Pacient bude převážen k zákroku do Protonového centra sanitou za doprovodu tamního lékaře, na ozařování bude uspán. Po probuzení bude odvezen v doprovodu lékaře zpět do Motola.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ashya King

Pobývat bude na jednotce intenzivní péče, rodiče s ním mohou být vždy během dne. Podle průběhu léčby by časem mohl být hoch převeden na běžný pokoj.

Zhoubný nádor mozku, který Ashya má, je vždy léčen operací, radioterapií a chemoterapií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sanitka s britským chlapcem opustila nemocnici v MalazeVideo: Reuters

Standardem je léčba fotony. Protony ale u malých dětí dávají předpoklad, že mohou způsobit méně pozdních následků než fotony, vysvětlil Starý. „Efekt na nádor je stejný a není nejmenší důvod se domnívat, že by protony měly více a účinněji zasáhnout nádor, ale je předpoklad, že by měly ušetřit některé orgány, jako je srdce, štítná žláza oproti fotonům, které nelze tak přesně zacílit,” vysvětlil.

Stav chlapce nemohl Starý upřesnit, nemá povolení rodiny ke sdělování detailů. Motolští lékaři zatím vědí, že po operaci, kterou chlapec podstoupil před šesti týdny, měl obvyklé komplikace a že se pomalu zlepšuje. Šest týdnů je horní hranice pro zahájení léčby ozařováním.

Rodiče malého pacienta jsou svědkové Jehovovi, odmítají krevní transfuze, což lékaři budou muset zohlednit. Podle Starého použití krve není obvykle nutné, jen při komplikacích. Plán léčby s transfuzí zatím nepočítá. Dávky doprovodné chemoterapie budou tak nízké, že by neměly způsobit útlum tvorby kostní dřeně, což je obvykle důvod k podání krve.

Transfuze přichází v úvahu i v případě, že by dítě postihla infekce. Rodiče budou muset před přijetím podepsat informovaný souhlas, kde bude uvedena i varianta transfuze.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ashya King

Ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík doplnil, že jsou v kontaktu s pražským Protonovým centrem od minulého týdne. Podle pravidel platných v ČR, pokud má být dítě ozařováno, musí být hospitalizováno v dětské nemocnici, spadá tedy automaticky do Motola.

Situace je podle ředitele „poněkud nestandardní”, vše se děje ve zrychleném režimu. Nebylo tedy dosud vyřešeno financování léčby. „Nejdůležitější je zájem dítěte, proto zatím otázky finanční neřešíme,” uvedl.

Motol má podle ředitele smlouvu s pražským Protonovým centrem, která mu zaručuje určitou úhradu. Léčbu si zatím britská strana nevyžádala, když ji bude nutno hradit v hotovosti, rodina zaplatí Protonovému centru.

Dodatečně si také může britská strana léčbu vyžádat a uhradit ji, případně využijí rodiče nové evropské směrnice o přeshraniční péči, tedy vše zaplatí a následně budou ve své zemi vymáhat proplacení účtu. Ředitel Motola podotkl, že nemocnice bude žádat od rodičů zálohu a bude o tom v pondělí informovat britské zdravotnictví.

Protonové centrum si za cizince účtuje 1,8 miliónu

Pro cizince si účtuje Protonové centrum za léčení dětí 1,8 miliónu korun, tuzemským zdravotním pojišťovnám účtuje za léčení dětských pacientů 700 000 korun. Smlouvu s Protonovým centrem má jen Vojenská zdravotní pojišťovna, ostatní ji hradí individuálně až na základě doporučení týmu komplexního onkologického centra.

Rodiče chtěli chlapce s nádorem mozku převézt k protonové terapii do Prahy, neboť tento druh léčby Británie nenabízí.

Kingovi odvezli chlapce 28. srpna z nemocnice v Southamptonu bez vědomí lékařů do Španělska. Británie je podezírala ze zanedbání péče a vydala na ně zatykač. Kingovi skončili ve Španělsku tři dny ve vazbě a Ashya v nemocnici v Malaze. Rodina však vysvětlila důvody svého počínání, když zveřejnila několik videí. Vyšlo najevo, že rodiče usilují o protonovou léčbu a že na ni chtěli získat peníze prodejem nemovitosti ve Španělsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám