Hlavní obsah

Zeman bude po vzoru Klause ignorovat Václava Moravce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v budoucnu již nepřijme pozvání do diskusního pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Napodobí tak svého předchůdce Václava Klause, který pořad rovněž ignoroval. Zemana rozladilo, že se měl moderátor minulý týden při diskusi s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) dopustit chyby, když tvrdil, že i v někdejší Zemanově vládě zasedali političtí náměstci. ČT za Moravcovým vyjádřením stojí.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Takzvaní političtí náměstci, s nimiž počítá návrh služebního zákona, se v poslední době stali předmětem neshod mezi prezidentem a koaliční vládou. Zeman požaduje, aby ze zákona vypadli, protože jsou podle něj zbyteční. Koalice jeho požadavek odmítla.

Zeman v debatách argumentoval i tím, že v jeho vládě z let 1998 až 2002 žádní političtí náměstci nebyli. Za toto tvrzení ho v neděli pokáral právě Václav Moravec, podle něhož měl Zeman ve svém kabinetu řadu politických náměstků ze sociální demokracie. Podle prezidenta ale Moravec udělal z neznalosti nebo úmyslu "obrovský kiks".

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Třetí šanci Moravec nedostane

"Jestliže novinář řekne, že prezident lže, a potom je usvědčen z nepravdy, tak je to buď podvodník, nebo amatér. Já jsem se rozhodl na to reagovat podobně jako Václav Klaus, který k Václavu Moravcovi nikdy nechodil. Já jsem mu dal dvě příležitosti a třetí mu už nedám," řekl Zeman v pořadu Pressklub, který se bude vysílat v neděli.

Foto: Milan Malíček, Právo

Moderátor Václav Moravec

Ve středu Zeman poslancům ve Sněmovně vysvětloval, že všichni náměstci v jeho vládě byli odbornými náměstky, protože měli na starost konkrétní odbory. Zmínil třeba současného ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD), který v jeho vládě sloužil na ministerstvu financí. Mládek přitom ve čtvrtek novinářům řekl, že na ministerstvu sice vedl několik odborů, zároveň byl ale v jistém smyslu politickým náměstkem.

I náměstci Zemanovy vlády byli političtí, stojí si ČT za svým

„Kritizovaná slova pronesená v nedělním vydání moderátorem Václavem Moravcem jsou podložena důkladnou rešerší, která vycházela i z důvodové zprávy k návrhu zákona o státní službě, jejž tehdejší Zemanova vláda projednávala v roce 2000 a kde se na straně 111 mimo jiné píše: ‚Z článku 38 odst. 2 Ústavy ČR je třeba dovodit, že náměstek ministra je politickým zástupcem ministra.‛ Moderátor pak na základě interpretace Ústavy ČR z důvodové zprávy Zemanovy vlády zveřejnil seznam náměstků, kteří byli výraznými tvářemi ČSSD,” uvedla v reakci mluvčí ČT Alžběta Plívová.

Dramaturgyně pořadu Hana Andělová se pozastavila i nad údajným prohřeškem moderátora. „O jakém "obrovském kiksu" pan prezident mluví? Po celou dobu existence Otázek se snažíme upozorňovat na klamání politiků a institucí, od čehož nás nemohou odradit žádné výhrady v tom smyslu, že někdo z potenciálních hostů do pořadu nepřijde, byť by to byla hlava státu. Za argumenty, které předložil moderátor našeho pořadu, si samozřejmě stojíme,“dodala.

Chybí nový Peroutka či Borovský

Hlava státu v rozhovoru tradičně kritizovala údajně nízkou kvalitu žurnalistiky v Česku. Z minulosti připomněla například Karla Havlíčka Borovského nebo Ferdinanda Peroutku. "Já tady prostě takové lidi nevidím. Vidím tady sebevědomé fracky. A jak jsem v inauguračním projevu říkal, český novinář je kombinace minimálních znalostí a maximálního sebevědomí," podotkl. Dodal, že jeho přáním je, aby se v Česku objevil nový Peroutka.

V další diskusi na téma médií zmínil, že ta veřejnoprávní i soukromá trápí stejné problémy. "Rozdíl je pouze v tom, že soukromá média se někdy stávají černou kronikou, protože je víc zajímají dopravní nehody než politické události. A veřejnoprávní média mohou být, pevně doufám, že nejsou, ovlivňována politickým tlakem, a v takovém případě nezobrazují onen demokratický zápas mezi vládní koalicí a opozicí a většinou straní pouze tomu, kdo je právě u moci," dodal Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám