Hlavní obsah

Značky na přání budou kvůli neschopnosti registru až od roku 2016

Právo, Jiří Novotný

Registrační značky na přání si tuzemští motoristé budou moci zřejmě pořizovat až od 1. ledna 2016. Roční odklad účinnosti novely zákona o provozu na pozemních komunikacích schválila v červenci vláda a nyní ho podpořil i sněmovní hospodářský výbor.

Foto: Martin Žemlička/koláž Novinky, Novinky

Dvě registrační značky na přání vyjdou celkem na 10 tisíc korun

Článek

„Důvodem, proč to musíme odložit, je neschopnost centrálního registru vozidel značky na přání evidovat. Nejprve proto musíme provést potřebné technické úpravy registru a rozšířit jej o novou aplikaci,“ vysvětluje ministr dopravy Antonín Prachař (hnutí ANO).

Odloženo i povinné fotografování aut

Ze stejných důvodů má být až na leden 2016 odsunuto i povinné fotografování vozidel při prohlídkách ve stanicích technické kontroly.

Možnost koupit si registrační značku podle svých představ má omezit případy, kdy lidé podplácejí úředníky, aby získali prestižní, tzv. kmotrovskou značku.

Značka na přání bude mít osm alfanumerických znaků místo nynějších sedmi. Nebude už vázána na konkrétní auto či motocykl, ale půjde ji při každé změně vozidla přenášet, a tedy používat doživotně. Za každou takovou tabulku uhradí žadatel poplatek 5000 korun. Pro osobní auto to tedy bude 10 000 Kč.

Ministerstvo dopravy (MD) chce také od roku 2016 změnit celý systém vydávání registračních značek. Jejich majitelem už nebude stát, ale vlastník vozidla. Výrobu značek přestane zajišťovat MD, ale řidiči si je budou pořizovat u soukromých výrobců.

Hospodářský i rozpočtový výbor podpořily také poslanecký návrh na zrušení příspěvků do garančního fondu, vyměřovaných Českou kanceláří pojistitelů neplatičům povinného ručení. Zmíněné příspěvky byly v ČR zavedeny 1. ledna 2009 a za pět let se na nich vybralo 2,3 miliardy. Podle předsedy hospodářského výboru Ivana Pilného (ANO) však příspěvek představuje pro majitele vozidel bez ručení dvojí postih. Nepojištěné totiž postihují i obce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám