Hlavní obsah

Ať ODS sladí svůj vztah k EU, přeje si Kalousek

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek by konkurenční pravicové ODS při příležitosti kongresu popřál hodně sil a jednotu v zahraniční politice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

Kdybyste byl pozván na kongres ODS a měl tam přednést zdravici, co byste řekl?

Popřál bych ODS samozřejmě hodně sil. Popřál bych jí ale také to, aby si uvědomila, že není třetích cest. Stejně jako v tržním hospodářství, tak nejsou žádné třetí cesty na mezinárodním poli. Přál bych si, aby si tohle ODS uvědomila a sladila především svůj postoj k EU.

Máte na mysli jen EU, nebo třeba postoj k ukrajinské krizi?

Ne, k postoji ODS k Ukrajině žádné výhrady nemám. Právě na příkladu ukrajinské krize by si ODS měla uvědomit, že žádné třetí cesty neexistují.

Co jako bývalý správce státní kasy říkáte na miliónové pohledávky státu vůči ODS?

To je čistě odpovědnost té či které strany. My jako TOP 09 se snažíme žádné dluhy nemít a také žádné nemáme. Jsem ale dalek toho, abych se jakkoliv vyjadřoval k hospodaření jiné politické strany.

TOP 09 a ODS v opozici úzce spolupracují, viz například váš společný postup ve věci služebního zákona, vyvolání mimořádné schůze Sněmovny, nebo nakonec i společné senátní kandidátky. Přesto se ale blíží komunální volby, kde budete opět soupeři.

Pro nás je soupeřem každá jiná politická strana. TOP 09 a ODS spolu sdílí řadu společných témat a mezi našimi poslaneckými kluby je rozvinutá spolupráce. Jsem tomu rád, a doufám, že tomu tak bude i nadále.

Reklama

Výběr článků

Načítám