Hlavní obsah

Praha 1 chce zavírat kluby ve dvě ráno

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Dvě desítky opatření v centru Prahy, v trojúhelníku ulic vyhlášených nočními podniky, nepomohly. Rada Prahy 1 nyní schválila návrh vyhlášky, který omezuje provozní dobu na druhou hodinu ranní. Posvětí-li ho magistrát, vyhláška uzavře na 40 podniků v Dlouhé a okolí.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

Po různých opatřeních s cizojazyčnými vyhláškami, ochrankou podniků, frontami v hadech před podniky nebo antikonfliktními týmy, které od 21. srpna od čtvrtka do neděle hlídají pořádek, sáhla Praha 1 podle radních k nevyhnutelnému kroku. Zavřít dvě hodiny po půlnoci by musely podniky v Dlouhé ulici, Dušní (mezi ulicemi Bílkova a Dlouhá), Jakubské, Kozí, Malé, Štupartské, Masné, Michalské, Rybné a V Kolkovně.

Radní Ivan Solil (ČSSD), který návrh předkládal, tvrdí, že nechce zničit noční život v centru Prahy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jak se bránit proti hluku z barů? Praha 1 chce zavřít kluby v centru v deset hodin večerVideo: Novinky

„Smyslem vyhlášky není úplné odstranění nočního života z centra Prahy. Kluby a bary mohou požádat o výjimku a vyhnout se omezení provozní doby. Podmínkou je však důkaz, že podnik zajistí dodržování nočního klidu i ve veřejném prostranství ve své blízkosti, a to je povinen i v žádosti doložit,“ vysvětlil radní.

Vyhláška by se dotkla až čtyřiceti podniků

Nová vyhláška by se podle odhadů dotkla třiceti až čtyřiceti podniků, které mají zavírací dobu ve čtyři nebo v pět hodin ráno, jiné dokonce v devět hodin.

„Nesouhlasíme s jakýmkoli omezením otevírací doby. Druhá hodina je pro podniky s hudební produkcí nereálná. V případě, že by tato vyhláška začala platit, šli bychom cestou výjimky,“ řekl Právu Ondřej Plšek ze sdružení provozovatelů nočních klubů – Soho.

Radní svůj několikaměsíční boj však nehodlá vzdát. „Musíme něco dělat, když nám chodí na úřad lidé, kteří v Praze 1 chtějí bydlet, ale roky se nevyspí,“ vysvětlil Solil. Chválí si však poslední řešení v podobě antikonfliktních týmů. Osm až deset mužů najatých z bezpečnostní agentury upozorňuje na dodržování nočního klidu a zákaz popíjení alkoholu na ulicích.

„Zabránili už několika rvačkám a napadením. Jakmile nastane problém, kontaktují naši muži policejní hlídku nebo strážníky a poskytují jim součinnost jako svědci,“ popsal funkci členů antikonfliktního týmu radní pro bezpečnost.

Vyhláška o omezení provozní doby ovšem zbude už na nové vedení magistrátu.

„Poslední zastupitelstvo máme 11. září, takže vzhledem ke lhůtám, jež vyžaduje novela vyhlášky, to pravděpodobně už bude na nové politické reprezentaci. Sám za sebe pochybuji, že by tento druh regulace mohl pomoct. Jakmile se omezí otevírací doba v jedné lokalitě, existuje nebezpečí, že se to jen přesune do jiné,“ komentoval návrh vyhlášky radní pro legislativu Lukáš Manhart (TOP 09).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám