Hlavní obsah

Máme toho moc, zní z ministerstva, které prošvihlo lhůtu v případu nezákonně adoptované ženy

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Martina Scharschmiedová (40), kterou za zády biologických rodičů svěřil stát v polovině 70. let do péče ženě odsouzené za násilnou kriminalitu, zvažuje žalobu na ministerstvo spravedlnosti. Úřad jí za půl roku neodpověděl na žádost o odškodnění, ačkoli mu to zákon ukládá.

Foto: Archiv Martiny Scharschmiedové

Martina Scharschmiedová se svým otcem Helmuthem

Článek

„O finálních krocích se budu ještě radit s právníkem, ale jsem připravena žalobu podat,“ řekla Právu Scharschmiedová.

Dvacetimiliónové odškodnění žádá od státu za škodu vzniklou následkem chybného úředního postupu. Jak totiž zjistila, karlovarský okresní soud ji na přelomu let 1974/75 vydal k adopci, aniž by měl písemný souhlas matky, a biologickému otci narození dcery zcela zamlčel.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na odškodnění za chyby úředníků přitom stát ročně vyplatí stamilióny korun a jen nepatrnou část vymáhá po skutečných vinících. Scharschmiedová se s vlastním otcem stýká teprve poslední dva roky poté, co jej sama vypátrala. Helmuth Scharschmied jiné děti nemá a dceru by prý stoprocentně sám vychovával, pokud by mu ji úřady nezatajily.

„Součástí odpovědi paní Scharschmiedové bude i omluva za pozdní odpověď,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová.

„Žádostí je tu strašně moc, což je i objektivním důvodem, proč nemohla být odpověď vypravena včas,“ podotkla mluvčí.

Scharschmiedová žádost o odškodnění doručila ministerstvu 28. února, půlroční lhůta pro vyřízení uplynula minulý týden. Odpověď však ministerstvo expedovalo teprve ve středu ráno. Zda žádosti vyhovělo zcela, částečně, nebo ji zamítlo, zatím není jasné.

O případ se zajímá už i Válková

„Obsah odpovědi nemůžeme zveřejnit dřív, než ho dotyčná dostane,“ vysvětlila Hrochová.

O případ se zajímá osobně i ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). „Je to kauza, která běží, vyžádám si podklad i návrh opatření, která příslušný referent navrhne. Buď se s nimi ztotožním, nebo ne,“ řekla ministryně Právu koncem minulého týdne.

„Pak by se pracovníci zabývali spisem znovu i s mým pokynem, jak dál postupovat,“ podotkla Válková s tím, že celou kauzu zná zatím pouze zprostředkovaně z médií.

Scharschmiedová se pokouší nezákonnou adopci zneplatnit už dva roky. Podle jejích slov jí jde hlavně o to, aby v dokladech měla vlastní rodiče, a nikoli cizí lidi, kteří ji do péče získali v rozporu se zákonem.

Ministerstva zdravotnictví a práce a sociálních věcí, s nimiž v minulosti korespondovala, sice připustila pochybení úřadů, samotný případ je však již od konce 70. let údajně promlčen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám