Hlavní obsah

Názory se nesblížily, shrnul Sobotka schůzku se Zemanem

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ačkoli schůzka prezidenta Miloše Zemana s premiérem Bohuslavem Sobotkou trvala přes dvě hodiny, představitelé nenašli ohledně služebního zákona společnou řeč. Sobotka trvá na tom, že funkce politických náměstků v návrhu zůstane. I přesto, že mu prezident zopakoval svůj postoj, tedy že v takovém případě vetuje zákon a případně podá ústavní stížnost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka na brífinku po jednání s prezidentem Milošem Zemanem

Článek

„Názory se nesblížily,“ oznámil Sobotka novinářům poté, co po dvou hodinách odešel ze schůzky s prezidentem. Tu přerušil až prezidentův odjezd na letiště, odkud se ve večerních hodinách přesouvá na summit ve Walesu.

Sobotka prý prezidentovi znovu připomněl, že institut náměstků ministra, takzvaných politických náměstků, obsahoval už zákon připravovaný za vlády Miloše Zemana. „Nejedná se o přílepek, ani o něco, co bychom si vymysleli,“ řekl mu prý.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Naopak kdyby nakonec koalice vypustila problematický paragraf, vedlo by to podle Sobotky k tomu, že by místo dvou politických náměstků mohl být v této funkci neomezený počet lidí. „Pak by to znamenalo, že ministři by mohli jmenovat neomezený počet svých náměstků a svých zástupců,“ uvedl premiér.

Změny nepřipouští

Zeman jej pak odkázal na svůj středeční projev v Poslanecké sněmovně, kde Sobotka chyběl. Prezident se kriticky vyjadřoval právě na adresu paragrafu, podle něhož mají být na každém ministerstvu dva političtí náměstci. Zeman žádá vypuštění tohoto paragrafu, jinak novelu vetuje a při jejím opakovaném prohlasování by použil ústavní stížnost.

Sobotka ale nepřipouští žádné zásadní změny, třebaže na některý z pozměňovacích zákonů by ještě koalice podle něj mohla kývnout. Rozhodně ale vyloučil, že by se zákon znovu přesouval do druhého čtení kvůli jinému návrhu, než které byly ve středu ve druhém čtení načteny ve Sněmovně. „Máme zájem na tom už neprodlužovat schvalování zákona,“ řekl.

Se Zemanem se bavili také na téma zahraniční politiky. „Pana prezidenta jsem informoval o zdrženlivém postoji, který jsem jako předseda vlády zaujal,“ konstatoval s odkazem na své dřívější stanovisko, kdy zapochyboval nad efektem prohlubování protiruských sankcí.

„Cílem České republiky je minimalizovat dopady sankcí na export,“ zdůraznil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám