Hlavní obsah

V bojích na Ukrajině zemřel muž z Brna, potvrdila to jeho sestra

Aktualizováno

Úmrtí Čecha Ivo Stejskala z Brna v bojích na Ukrajině potvrdila sestra zemřelého Monika. Uvedla to ve středu Česká televize (ČT). Média spekulují ještě o dalším mrtvém Čechovi, Vojtěchu Hlinkovi z Žatce, který prý se Stejskalem bojoval v řadách proruských separatistů. České úřady ale zatím smrt ani jednoho z Čechů nepotvrdily.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Proruští separatisté na tanku nedaleko Olenivky v doněckém regionu

Článek

Monika Stejskalová sdílela na sociální síti Facebook příspěvek, ve kterém se píše, že Ivo Stejskal zemřel spolu s Hlinkou na Ukrajině 12. srpna. "Nechci dodávat žádné informace. Je mrtvý," řekla Stejskalova sestra ČT.

Mluvčí ministerstva zahraničí David Frous ale televizi řekl, že Česko nemá od ukrajinských úřadů žádné informace o úmrtí českých občanů. Aktivity soukromých osob podle něj stát nesleduje. Výjimkou by bylo, kdyby například rodiny zmíněných Čechů požádaly stát o pomoc, ale Frous nemá informace, že by se tak stalo. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vojenská služba v cizí armádě je trestná

Brňan Stejskal odjel podle televize bojovat na Ukrajinu už v červnu. V Česku předtím působil jako učitel tělocviku a občanské výchovy na základní škole v Brně-Líšni. Čtyřicetiletý muž údajně dlužil za nájem, a město na něj proto krátce před Stejskalovým odjezdem na Ukrajinu podalo žalobu a chtělo ho vystěhovat, uvedla ČT.

Kromě Stejskala a Hlinky bojují za separatisty zřejmě i další Češi. Třeba devětatřicetiletý Oldřich Grund, po kterém pátrá česká policie, píše na Facebooku v příspěvku ze začátku srpna, že se stal hrdinou Novoruska. Tímto výrazem označují separatisté ruskojazyčné oblasti Ukrajiny. Grund se chlubí, že obdržel kříž za statečnost a dýku s věnováním od "plukovníka Strelkova". Pod jménem Igor Strelkov vystupuje ruský důstojník, který byl do poloviny srpna hlavním velitelem východoukrajinských proruských povstalců.

České zákony ale zakazují vojenskou službu v cizích armádách pod trestem až pěti let vězení. Výjimkou je služba v armádách členských zemí NATO či služba se souhlasem prezidenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám