Hlavní obsah

Lázně na pojišťovnu budou opět čtyřtýdenní, rozhodla vláda

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky na svém středečním zasedání schválil návrh, podle něhož se lázeňská péče hrazená z pojištění prodlouží ze tří na čtyři týdny. Vláda rovněž posvětila vydání dluhopisů za více než 674 miliard korun, změny v systému investičních pobídek i novelu zákona o hospodaření energií, která má usnadnit prodeje starších domů, které nebudou muset mít štítek energetické náročnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministři Milan Chovanec (vlevo) a Lubomír Zaorálek (oba ČSSD) na jednání vlády

Článek

„Stávajících jedenadvacet dnů základní délky léčebného pobytu u vážně nemocných dospělých pacientů po operacích, úrazech a při těžkých chronických onemocněních například oběhového, dýchacího nebo pohybového ústrojí se od ledna 2015 prodlouží u komplexní léčby na 28 dnů,” potvrdilo ministerstvo zdravotnictví s tím, že kabinet souhlasil s novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Původní ministerskou vyhlášku z roku 2012, která zkrátila délku pobytu v lázních a snížila výši příspěvků, zrušil Ústavní soud v dubnu letošního roku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dluhopisy na pokrytí schodku

Z přijatého návrhu zákona o státním dluhopisovém programu vyplývá, že na úhradu schodků rozpočtu je v zákoně vyhrazeno přes 192 miliard korun. Dalších více než 482 miliard korun z dluhopisů chce ministerstvo využít na dluhy, které bude třeba splatit v letech 2015 a 2016.

Novela zákona o investičních pobídkách má ponechat ČR atraktivní pro zahraniční investory i poté, co v červenci došlo ke snížení maximální výše veřejné podpory.

Novela proto zavádí například speciální ekonomické zóny, na investiční pobídky by také měly nově dosáhnout datová centra a call centra. Víc regionů také bude moci žádat o příspěvek na pracovní místo. Novela by měla vstoupit v účinnost od ledna příštího roku. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) však upozornil, že ze zákona byl nucen vypustit pobídku investice u už přítomných firem, se kterou nesouhlasilo ministerstvo financí.

Starší domy bez energetických štítků

Lidem prodávajícím či pronajímajícím domy postavené před rokem 1947 by měla ubýt povinnost pořizovat štítek energetické náročnosti. Ten doposud musí mít všechny prodávané či pronajímané budovy. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám