Hlavní obsah

Na Kokořínsku se objevila vlčí rodinka. Po sto letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Fotopasti umístěné v Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko-Máchův kraj zachytily v létě v okolí Doks vlčí rodinu. Podle odborníků jde po 100 letech o první doložené rozmnožování těchto šelem na území Čech. Ve středu to uvedl vedoucí Správy CHKO Kokořínsko-Máchův kraj Ladislav Pořízek.

Foto: CHKO Kokořínsko-Máchův kraj

Snímek vlčete fotopastí

Článek

Poprvé zachytila pohyb vlka v CHKO v březnu fotopast umístěná v blízkosti rybníka Břehyně u Doks. Pozorování a následně i snímky z fotopasti z července a srpna potvrdily, že se v oblasti vyskytují rodiče s vlčaty. "Nemáme zatím přesný údaj, kolik jich je, protože fotopasti, na kterých bylo nastaveno video, vlčata nezachytily, máme jen jednotlivé fotky," uvedl Pořízek.

Vlkům se v oblasti daří podle Pořízka díky velkému zalesněnému prostoru bez lidské aktivity a také dostatku potravy, tedy hlavně drobné zvěře. "Kromě toho loví daňčí a černou zvěř, ale ne dospělé, zdravé jedince," dodal vedoucí správy. Vlci by tak lovením mladých nebo oslabených kusů mohli přispět k řešení problému s přemnoženými divokými prasaty.

Lidé se nemusí bát

Smečka by se v následujících letech mohla rozrůst, ale správa CHKO nepředpokládá, že by se rozrostla do desítek jedinců. Navíc mláďata se budou moci rozmnožit nejdříve za dva tři roky. "Nikdo se vlků bát nemusí, v oblasti Dolní Lužice žije asi stovka vlků a žádné zprávy o napadení člověka nejsou," uvedl vedoucí správy.

Foto: CHKO Kokořínsko-Máchův kraj

Snímek vlčete v CHKO Kokořínsko-Máchův kraj

Zprávu o rozmnožování vlků uvítalo ekologické sdružení Hnutí DUHA, podle kterého je to dnes patrně jediná množící se smečka vlků v Česku. "Rozmnožující se smečka vlků nebyla potvrzena dokonce ani v Beskydech - v posledních deseti letech se tam vlci objevovali jen nepravidelně," uvedl expert na ochranu velkých šelem z Hnutí DUHA Miroslav Kutal.

Máchův kraj se v pondělí oficiálně stal součástí Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, vznikla tak nová CHKO Kokořínsko-Máchův kraj. Vláda rozhodla na jaře, že oblast kolem Doksů bude do CHKO nově zahrnuta. Mělo by to zaručit zachování unikátní přírody. Pro správu oblasti to bude znamenat zvýšení nákladů na udržování, ale i rozvoj cestovního ruchu. Rozšíření CHKO Kokořínsko o oblast Máchova kraje trvalo sedm let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám